Афера ”Корона уговори”

Институт је набављао маске и за 10 КМ по комаду

Јелена Спасојевић, радница Службе за економске-финансијске послове Института за јавно здравство Републике Српске, испричала је на суђењу Браниславу Зељковићу и осталима да су од фирме ”Крајина груп” наручивали ФФПН2 маске по цијени од 10 КМ за комад.

Она је рекла да се радило о мањој количини.

”Тих маски није било на тржишту и тада нисмо могли да упоредимо цијене”, рекла је Спасојевићева.

Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић упитала је Спасојевићеву да ли је онда цијена од 6,9 КМ по комаду за исте маске, које су набављане преко ”Проконтрола”, била прихватљива?

”Била је нижа од те и у то доба нисмо имали нижу цијену од те”, рекла је Спасојевић.

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

Спасојевићева је сасалушана као свједок тужилаштва на суђењу Зељковићу и осталим оптуженима у предмету ”Корона уговори”. Током свједочења је испричала да су, за вријеме пандемије корона вируса,  начелник Службе Драган Обрадовић и директор ИЗЈ Бранислав Зељковић доносили одлуку о томе које ће се количине медицинске опреме набављати.

Навела је да су у то вријеме добијали понуде за набавке по директном споразуму које су прелазиле вриједност од 6.000 КМ, па су оне парчане и склапано је више уговора.

”Набавке по директним споразумима су провођене због хитности”, рекла је Спасојевић, наводећи да се сјећа да је Зељковић на једном састанку рекао да Институт спроводи набавке за све здравствене установе.

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Свједокиња је потврдила да је радила наруџбеницу маски преко фирме ”Проконтрол” и наруџбеницу за заштитна одијела која су се набављала преко агенције ”Травел фор фан”.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић показала јој је двије наруџбенице за одијела на по 10.000, једну од 1.500 и од 8.000 комада. Она је потврдила да је те наруџбенице потписала испред Службе, а да их је контролисао Обрадовић, након чега су ишле на одобравање код Зељковића.

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

У унакрсном испитивању Спасојевићева је, на питање одбране, потврдила да на њу није било притисака, као и да јој Зељковић никада није наређивао да нешто уради или не уради. Појаснила је да је Обрадовић био укључен у све, да је контролисао документе и никада није рекао да је нешто незаконито или тражио да се нешто исправи.

Бојана Пузигаћа, која је радила у Служби за економско-финансијске послове ИЗЈ, током свједочења је потврдила да је уносила уговоре око набавки у књигу улазних евиденција и да је било уговора по директном споразуму.

Za saslušavanje svjedoka u predmetu

Za saslušavanje svjedoka u predmetu "Korona ugovori" potrebna 93 časa

Она се присјетила да је фирма ”Синекс” послала понуду за набавку опреме, у вриједности од 20.000 КМ, па да су рађена три или четири уговора.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Оптужницу у афери ”Корона уговори” Републичко јавно тужилаштво Републике Српске подигло је у септембру 2022. године због злупотреба у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије корона вируса, којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака.

Пратите нас и путем Вибера