Prijedor

Izručen osumnjičeni za brutalno ubistvo Šmita

  • Извор: УНА ТВ
  • 03.04.2023. 16:09

Pravosuđe Srbije danas je izručilo Bosni i Hercegovini Marka Momića iz Prijedora, osumnjičenog za ubistvo sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, javlja UNA portal.

Momić je uhapšen u Beogradu 8. maja prošle godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisalo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru u okviru istrage Stuparevog ubistva.

Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor, a danas je predat u ruke Sudske policije Republike Srpske, na graničnom prelazu Rača u Bijeljini.

Stupar je ubijen 11. marta 2021. u naselju Raškovac u Prijedoru. Njegovo tijelo je pronađeno u blizini rijeke Sane. Bilo je unakaženo usljed višestrukih povreda najvjerovatnije nanesenim bejzbol palicom. Sumnja se da je Šmit čak i pregažen automobilom.

Jataci mu pomogli da čamcem pređe Drinu

Nakon ubistva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bjekstvu su mu pomogali jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović.

Obojica su se našli pod istragom zbog sumnje da su pomagali Momiću nakon zločina.


Proceduralna greška sudije olakšica osumnjičenima za napad nožem na Šmita?

Proceduralna greška sudije olakšica osumnjičenima za napad nožem na Šmita?

"Momić je nakon ubistva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih jataka, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Tu je ilegalno prešao granicu, najvjerovatnije čamcem, i od tada se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači su bili dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je Momiću pružao logističku podršku, sve dok i sam nije uhapšen. Momiću su u skrivanju pomagali i članovi rodbine", rekao je za "UNA" portal izvor blizak istrazi.

Prema operativnim podacima MUP-a Republike Srpske motiv ubistva je to što je Stupar bio svjedok protiv narkomafije iz Prijedora.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je nakon Momićevog hapšenja u Beogradu izjavio da je upravo Railić naručio ubistvo Stupara.

Šmit već bio na meti Railića

Inače, Stupar se i u junu 2018. godine našao na meti napada Dalibora Railića i Vanje Vukovića koji su ga tada odvezli u šumu u Orlovcima, gdje su ga izranjavali noževima, nanijevši mu posjekotine i ubode po ramenu, butini, nadlaktici, natkoljenici i grudnom košu.


Dovođen u vezu sa trgovinom droge: Burna kriminalna prošlost muškarca brutalno ubijenog u Prijedoru

Dovođen u vezu sa trgovinom droge: Burna kriminalna prošlost muškarca brutalno ubijenog u Prijedoru

Railić i Vuković su optuženi za taj zločin, ali su u prvostepenom presudom oslobođeni krivice u nedostatku dokaza.

U optužnici se navodilo da su tokom napada ispitivali Šmita "zašto ih odaje policiji i zašto uvaljuje njih i izvjesnog Vladu".

Railić je široj javnosti poznat kao čovjek koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

Osim, toga dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom većih količina droge, zbog čega mu je nedavno počelo suđenje pred Sudom BiH.

Hrvatska ga potražuje zbog ubistva i razbojništva

S druge strane i Marko Momić se dovodio u vezu sa više krivičnih djela.

Za njim je i pravosuđe hrvatske raspisalo potjernicu zbog teškog ubistva i razbojništva koje je, kako saznaje pomenuti portal, počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega.

Po toj potjernici Momić je uhapšen u Prijedoru u decembru 2020. godine i tada su mu određene mjere zabrane koje je, bjekstvom u Srbiju, prekršio.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.