Оптужница

Изударан палицом и прегажен аутомобилом: Детаљи оптужнице бруталног злочина у Приједору

Марко Момић (42) из Приједора унапријед је испланирао убиство Михајла Ступара (47) званог Шмит, припремио терен за бјекство у Србију, а затим се 10. марта 2021. године састао са жртвом и брутално га изударао дрвеном палицом, те га нагазио точковима "дачије логан".

То се наводи у оптужници против Момића, кога Окружно јавно тужилаштво у Приједору терети за тешко убиство Ступара. Истом оптужницом обухваћени су Бојан Савановић и Гојко Шобот којима се на терет ставља помагање у тешком убиству, односно да су помогали у припреми убиства, уклањању трагова и бјекству Момића.

Злочин детаљно испланиран

Према оптужници Момић је почетком марта 2021. године са Савановићем договорио да му обезбједи илегалан прелазак границе са Србијом, па је у складу са договором 6. марта остварио контакт с једним Бијељинцем, како би договорили детаље.

У међувремену, 9. марта Гојко Шобот од једног Приједорчанина посудио аутомобил "Дачија Логан" и кључеве предао Момићу. Сутрадан, 10. марта Момић је са Ступаром договорио да се састану уз обалу ријеке Сане у насељу Рашковац у близини некадашњег објекта за откуп коже.

"У намјери да га лиши живота Момић је употребом физичке снаге, дрвене палице и аутомобила "Дачија Логан" нанио више повреда Михајлу Ступару. То је учинио тако што да је више пута свирепо ударао по глави тијелу дрвеном палицом, рукама, ногама. Жртву је нагазио возилом по грудима, док се у лежећем положају налазио на земљи", наводи се у оптужници.

Три особе оптужене за убиство Шмита

Три особе оптужене за убиство Шмита

Додаје се да је Ступару нанио вишеструке повреде главе и тијела, грудног коша, екстремитета, са преломом вратног дијела кичменог стуба између 5. и 6. пршљена, за које вријеме је Ступар био жив и трпио велики бол и патњу, а што је напослијетку довело до његове смрти.

У оптужници се наводи да се Момић након злочина одвезао до зграде у којој је становао као подстанар. Возило је паркирао испред и позвао Шобота да дође до њега. Шобот је дошао у друштву са Д.Т. и Момић му је рекао да узме кључеве од "Дачије", да ју сапере на аутопраоници и врати човјеку од кога је посудио возило.

Опрао аутомобил како би прикрио трагове

"Знајући да је претходно искориштено за извршење кривичног дјела Шобот је возило одвезао до самоуслужне аутопраонице код бензинске пумпе "Брчко гас" у Приједору, гдје је ради прикривања трагова опрао аутомобил. Око 21 часова "Дачију" је одвезао до власника и вратио му кључеве.

У међувремену Момић је, по унапријед припремљеном договору, позвао Савановића да дође по њега, што је овај и учинио те га аутомобилом "голф" одвезао у правцу Бијељине. Контактирао је и човјека с којим је договорио пребацивање те га питао гдје се у Бијељини може изнајмити соба. Сутрадан ујутро су се састали на бензинској пумпи на улазу у Јању, гдје је Бијељинац по договору омогућио Момићу да илегално пређе границу и побјегне у Србију.

Marko Momić osumnjičen za ubistvo Mihajla Stupara Šmita uhapšen u Beogradu

Marko Momić osumnjičen za ubistvo Mihajla Stupara Šmita uhapšen u Beogradu


Момић се више од годину дана налазио у бјекству и на основу међународне потјернице ухапшен је 8. маја прошле године у Београду. У Србији се крио помоћну фалсификованих докумената. У БиХ је изручен у априлу ове године.

Веза са Далибором Раилићем и убиство у Хрватској

Иначе Марко Момић, као и остали оптужени доводе се у везу са Далибором Раилићем званим Дуги, кога је Тужилаштво БиХ оптужило за организовани криминал, трговину дрогом и наручивање убиства начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића.

Policija traga za Markom Momićem zbog ubistva u Prijedoru

Policija traga za Markom Momićem zbog ubistva u Prijedoru

Момић се и раније доводио у везу са више кривичних дјела. И правосуђе Хрватске за њим је потјерницу због тешког убиства и разбојништва које је, према незваничним информацијама, почињено у новембру 2019. године у Селнику код Лудбрега. По тој потерници Момић је ухапшен у Приједору у децембру 2020. године. Међутим, због држављанства БиХ није задржан у притвору, али су му одређене мјере забране које је прекршио.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.