Ренато Марјановић

Кафић изрешетао с 29 метака: Одбрана тражи укидање пресуде због неурачунљивости

У Врховном суду Републике Српске одржано је жалбено рочиште у предмету против Рената Марјановића (34) из Приједора, који је неправоснажно осуђен на седам и по година затвора због покушаја тешког убиства више особа у кафе бару "4WD" у Приједору и недозвољеног посједовања оружја.

Mарјановићев бранилац, адвокат Мирослав Пилиповић од суда је тражио да укине првостепену пресуду и поступак врати на ново суђење Окружном суду у Приједору.

Он сматра да његов клијент не може кривично одговарати, јер се ради о особи којој је дијагностификовано трајно душевно обољење - биполарни поремећај.

”То су потврдила два вјештака психијатрије. Уз вјештака одбране, доставили смо и налаз из ранијих поступака против Марјановића са истом дијагнозом, а суд је прихватио само налаз вјештака тужилаштва”, рекао је Пилиповић.

”Пријетио судији, то не ради нормална особа”

Да Марјановић ”није нормална особа” Пилиповић доказује и тиме што је оптужени током суђења пријетио судији.

”Нормалан човјек то не би урадио. Он није способан да кривично одговара и учествује у кривичном поступку”, сматра Пилиповић.

Prijedorčaninu sedam i po godina robije, ispalio 29 metaka na kafić

Prijedorčaninu sedam i po godina robije, ispalio 29 metaka na kafić

Нагласио је да су у првостепеној пресуди направљни бројни пропусти. Тврди и да се пресуда заснива на исказу свједока, који је преминуо, те га одбрана није могла саслушати. Појашњавао је да су од 29 метака у кафићу нађена само три оштећења, те да никоме није ”пала длака с главе”.

”Једно оштећење је нађено на висини од 2,4 метра. Оптужени није имао намјеру да неког лиши живота. Да је то хтио могао је ући унутра и пуцати, ништа га у томе није спријечавало. Два оштећена су нађена на покер апарату, на висини од преко два метра, гдје није могло доћи до повреде било кога”, рекао је Пилиповић, додајући да одбрани није омогућена реконструкција, ни балистичко вјештачење.

Оспоравао је и правну квалификацију кривичног дјела, сматрајући је престрогом. По његовом мишљењу ту се радило о угрожавању сигурности или изазивању опште опасности, а не покушају тешког убиства.

Исти дан неурачунљив и урачунљив

Жалбу је написао и сам Марјановић, који се пожалио да у притвору није имао довољно страница да напише све што је желио. У судници је истицао да су, због болести, против њега већ обустављани поступци.

Prijedorčanin optužen za pokušaj ubistva 10 ljudi: Ispalio 29 hitaca na kafić

Prijedorčanin optužen za pokušaj ubistva 10 ljudi: Ispalio 29 hitaca na kafić

”Имам шест обустава код Основног суда у Приједору, а међу њима и пуцњава из гасног пиштоља. Питам се како у истом дану могу бити и урачунљив и неурачунљив”, рекао је Марјановић.

Додао је да није имао никакав разлог да пуца на кафић ”4WD", јер је у добрим односима с власницом. 

”Сматрам да је овај суд правичнији од Окружног суда у Приједору и да ће донијети правилнију одлуку. Вјерујем у вашу правичност”, рекао је Марјановић.

Тужилаштво није улагало жалбу на пресуду, али је суду достављени писани одговор на жалбу.

”Немам ништа додатно да кажем. Остајем код навода из одговора”, кратко је рекао републички тужилац Махмут Шврака.

Шта пише у оптужници?

Подсјетимо, злочин се догодио 6. марта 2021. године. У пресуди се наводило да је Марјановић из аутомобила "опел корса" изрешетао кафић у улици Славка Родића, испаливши 29 метака из аутоматске пушке М-70, калибра 7,62 мм. Од тога је осам пројектила погодило унутрашњост објекта, а неки су летјели у висини глава гостију и срећом нико није повријеђен.

Према оптужници све се одиграло у вечерњим часовима, а мотив оружаног напада на кафић била је Марјановићева свађа са Драженком Билбијом, Драганом Родићем и Горданом Мрђа, која се одиграла у и испред кафе бара ”4WD”.

U pritvoru višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela

U pritvoru višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela

Након свађе Марјановић се ”корсом” довезао до кафића и са сједишта отворио ватру у намјери да, како се наводи у опужници, убије Билбију, Родића и Мрђу, као и Слободана Шаренгаћу, Радислава Матијаша, Мериму Каурин, Јелену Мирчић, Драгана Драгојевића, Ђорђа Старчевића и Николину Балабан, који су се налазили у кафићу.

"Знајући да се наведена лица налазе у објекту Марјановић је из аутоматске пушке М-70 испалио 29 хитаца у врата и излог угоститељског објекта. Осам метака завршило је у унутрашњости објекта па је оптужени побјегао", наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок