Ухапшен на Јахорини

Како је Самарџија уживао слободу у БиХ?

Младен Самарџија (33), ухапшени у акцији ”Токио”, само је један y низу бјегунаца са међународном потјерницом који је искористио држављанство БиХ како би се склонио од правосуђа земље у којој се против њега води кривични поступак.

Иако га је Словенија уврстила на листу 50 најтраженијих бјегунаца Европске уније (eumostwanted.eu), Самарџија је у БиХ уживао слободу, као и сви грађани. Знајући да га држављанство БиХ штити од изручења, није се крио, већ се отворено кретао и живио на релацији Бањалука - Сански Мост.

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

Добро упућени извори откривају да је Самарџија из Словеније побјегао 2021. године, након што га је тамошња полиција осумњичила да се налази у врху криминалне групе која се бавила трговином дроге. Чим су похапшени курири, с којима је сарађивао, Самарџија је ”дигао сидро” и склонио се у БиХ.

Отворио фирму у Санском Мосту

”Захваљујући поријеклу мајке, које вуче са подручја Санског Моста, уписао се у Матичну књигу држављана БиХ, те легално добио документа. Уживао је све слободе и 2022. је на своје име отворио фирму "Luxera Rent" д.о.о. Сански Мост која се бави изнајмљивањем аутомобила. Услуге те фирме су доступне у више градова у Српској”, наводи извор из истраге.

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

Од доласка у БиХ Самарџија је био предмет интересовања истражних органа. Међутим, како није било основа за његово изручење Словенији или процесуирање у БиХ, по Интерпол потјерници није ни хапшен. Чак и када је у септембру прошле године ухапшен на Палама са 58.000 евра у кешу, пуштен је на слободу.

Док се Самарџија ”шепурио” по Бањалуци нову истрагу против њега покренули су Тужилаштво БиХ и Управа за организовани и тешки криминалитет (УОТК) МУП-а Републике Српске. Та истрага, која је вођена више од годину дана, резултирала је хапшењем прије два дана у акцији ”Токио” због сумње да је наставио да руководи криминалном групом која је кријумчарила велике количине дроге са подручја Јужне Америке и Европске уније у БиХ и сусједне земље.

Планирање напада на инспектора УОТК

Документована су му и нова кривична дјела. МУП Српске је саопштио да је осумњичен и за ометање рада правосуђа. Како сазнаје АТВ ради се о припремању напада на инспектора УОТК.

”Дошло се до сазнања да је Самарџија ангажовао човјека да прикупља информације о инспектору МУП-а Републике Српске. Скупљао је податке о његовим навикама, породици, адреси на којој живи, возилу које користи и слично, а наводно је тражио и извршиоца који би починио напад”, рекао је извор АТВ-а. 

Бјегунци и двојна држављанства

Самарџија није усамљени случај бјегунца који у БиХ ужива слободу и поред поступака или пресуда које имају у сусједним земљама. Листа бјегунаца је подугачка, а предводе је позната имена попут Здравка и Зорана Мамића, Бранимира Главаша, које држављанство БиХ штити од изручења у Хрватску.

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Пример је и Марко Момић, коме се у Окружном суду у Приједору тренутно суди за убиство Михајла Ступара званог Шмит у марту 2021 године. Наиме, за Момићем трага Интерпол Загреб због тешког убиства и разбојништва из 2019. године. По тој потјерници у Приједору је ухапшен у новембру 2020. године, али због држављанства БиХ није изручен у Хрватску.

Недавни случај бјекства Ивице Мишковића, осуђеног за обљубу дјетета у Бањалуци, указује и да је Хрватска уточиште бјегунцима од правосуђа БиХ. Иако је затражено његово изручење упитно је да ли ће до тога доћи, будући да се ради о држављанину Хрватске.

Министарство правде Српске од Хрватске тражи изручење осуђеног педофила

Министарство правде Српске од Хрватске тражи изручење осуђеног педофила

Петар Дукић, оптужени за трговину дрогом у акцији ”Транспортер”, 12 година се налази на потјерници Интерпола Загреб због преваре и фалсиковања исправе, али Хрватској никада није изручен. Пример je и Жељко Радовановић из Бијељини, за којим трага Интерпол Београд.

Истражни органи Републике Српске годинама су трагали за браћом Хофман Видовић због отмице у Бијељини. За њима су расписане међународне потјернице, а иако се знала тачна адреса на којој се налазе у Србији никада није дошло до њиховог изручења у БиХ.

Нови снимак хапшења браће Хофман: Специјалци упали у тржни центар

Нови снимак хапшења браће Хофман: Специјалци упали у тржни центар

Љубан се у међувремену предао истражним органима и споразумно је осуђен на годину дана затвора, коју је замијенио за новчану казну. За његовим братом Миљаном потјерница из БиХ је и даље на снази, а и поред недавног хапшења у Србији, највјероватније неће бити изручен у БиХ, јер посједује држављанство Србије.

Пратите нас и путем Вибера