Убиство Ћулума

Како је тужилаштву пала оптужница са ”необоривим доказима”

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2023. 21:02

Републичко јавно тужилаштво (РЈТ) Републике Српске прошле седмице доживјело је нови тежак пораз када им је пред Окружним судом у Бањалуци ”пала” оптужница против Синише Шакића званог Кинез за тешко убиство Славише Ћулума, који је изрешетан у сачекуши 15. маја 2020. у Драгочају код Бањалуке.

Шакић је ослобођен оптужбe, а како је саопштио предсједник судског вијећа Бранимир Јукић таква одлука је донесена јер тужилаштво није доказало да је починио дјело које му је стављено на терет. Исто то тужилаштво увјеравало је јавност три године да постоје ”необориви докази” против Шакића и непознате особе.

И МУП РС је након Шакићевог хапшења у јулу 2020. године саопштио да су ”прикупили необориве материјалне доказе да је осумњичени директан извршилац поменутог кривичног дјела, те му је у потпуности разбијен лажни алиби да је у вријеме извршења кривичног дјела боравио у Републици Хрватској”.

На основу ”необоривих доказа” Шакић је у притвору провео више од три године, што му несумњиво даје право и могућност да то масно наплати од пореских обвезника Републике Српске, уколико пресуда постане правоснажна.

Шакић ослобођен оптужби за убиство Ћулума

Шакић ослобођен оптужби за убиство Ћулума

Током суђења крунски доказ тужилаштва био је Шакићев ДНК траг који је откривен, на грани, недалеко од мјеста злочина. На истој грани се заправо налазио ДНК три особе, а вјештак је навео да је већински донор био оптужени. Оружје којим је Ћулум убијен није пронађено (двије аутоматске пушке), као ни мотоцикл који је кориштен у убиству...

Док је поступак трајао, у јавности су се појавиле и незваничне информације да је у планирању и извршењу Ћулумовог убиства било укључено више особа. Њихови идентитети наводно су утврђени декрипцијом комуникација са фамозне апликације ”Скај” (Sky Ecc), чије је дешифровање уздрмало криминалне организације широм свијета. У јавности су испливале и поједине поруке и фотографије из тих комуникација.

Испоставило се да је МУП РС, на основу података из криптованих телефона, почетком 2022. године Републичком тужилаштву доставио извјештај о откривању свих извршилаца укључених у планирање, припремање и извршење Ћулумовог убиства. Осим Шакића, у извјештају се нашло осам нових имена.

Тужилаштво је убрзо донијело наредбу о спровођењу истраге, те се преко Министарства правде БиХ обратило надлежним органима Француске, да им путем међународне правне помоћи достави расположиве доказе из криптоване комуникације.

Погледајте реакцију Шакића након ослобођајуће пресуде за убиство Ћулума

Погледајте реакцију Шакића након ослобођајуће пресуде за убиство Ћулума

Како је потврђено АТВ-у подаци са ”Скаја”, за тражене кориснике ”крипти”, Министарству правде БиХ су достављени у септембру 2022. године. Међутим, ти докази се на Шакићевом суђењу нису појављивали...

Заправо тужилаштво се тек послије седам мјесеци, у априлу 2023. године, обратило МУП-у РС са захтјевом за анализу добијеног садржаја комуникација са апликације ”Скај”. Анализа је, како сазнајемо, достављена тужилаштву прије него што је Шакићу окончано суђење, али суду ти докази нису презентовани, иако су извођени додатни докази, те докази реплике и дуплике.

Правници кажу да, према закону, тужилаштво нове доказе не може да користи ни у жалби на ослобађајућу пресуду, уколико су им били доступни прије завршетка суђења (главног претреса). Моћи ће их користити у неком новом поступку, против неких других оптужених. Шта се у тим доказима и ”Скај” препискама налази, и да ли би то промијенило ток суђења, у то не желимо нити треба да улазимо. Чињеница је да они постоје и да је полиција свој посао одрадила и све доставила тужилаштву.

Шакићев адвокат: Пресуда очекивана; Ово је тек прво полувријеме

Шакићев адвокат: Пресуда очекивана; Ово је тек прво полувријеме

Након пресуде Шакићу, републички тужилац Сњежана Петковић је изјавила да је ”јако изненађена ослобађајућом пресудом”, најавивши да ће се жалити другостепеном суду.

”Сматрам да је било довољно доказа за пресудити”, рекла је Петковић.

На питање зашто нису кориштени докази из ”Скај” апликације Петковић је навела:

”Немојте ме то питати. То је други предмет, други поступак... Тражите податке од тужилаштва и доставићемо оно што можемо”, рекла је Петковић.

АТВ је писменим путем одговор затражио од специјалног тужиоца Миодрага Бајића, али одговор нисмо добили.

”Тужилаштво не може коментарисати судске одлуке. Ослобађајућом пресудом нисмо задовољни и уложићемо жалбу”, навела је у одговору портпарол РЈТ Драгица Тојагић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)