Акција ”Токио”

Ко је ''губио'' доказе о Самарџији и да ли је бјегунац имао заштиту?

Хапшење Младена Самарџије (33) на Јахорини подигло је велику прашину у Бањалуци, у којој је један од најтраженијих европских бјегунаца пронашао уточиште од словеначког правосуђа.

Од налаза даље истраге страхују многи с којима је Самарџија друговао и пословао, а сумња се да је међу њима било припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, али и људи из правосуђа...

Након Самарџијиног хапшења као бумеранг се вратила прича из марта 2022. када је откривено да су припадници МУП-а Републике Српске на бензинској пумпи ”Нес” у бањалучком насељу Ада ”изгубили” документе који се односе на истрагу о Самарџији, али и другим члановима криминалне групе из Словеније којој је припадао.

Према писању портала infoveza.com радило се круцијалним доказима везаним за истрагу о трговини наркотицима. Јавности никада није откривено ко је изгубио спорне документе и да ли је због тога одговарао. Непознато је зашто су полицајци доказе о словеначким криминалцима износили из службеног возила ”пежо 301” и коме су их показивали на бензинској пумпи?

Много је неодговорених питања, а с обзиром на то како се један од најтраженијих европских бјегунаца без страха кретао Српском, сумња се да је од тада уживао и нечију заштиту, што ће бити предмет даље истраге којом руководи Тужилаштво БиХ.

У ”изгубљеним” документима, који су објелодањени јавности, нашле су се фотографије Самарџије, возила ”ауди”... На фотогрaфијама су и друга позната лица из словеначког крим миљеа попут Блажа Кадивеца, брата Клемена Кадивеца, који је означен као један од вођа словеначког огранка ”Кавачког клана”, затим Ана Марија Мандић и Лука Араповић...

Араповић се такође налази на потјерници Интерпола Љубљана, а попут Самарџије живи у Бањалуци. Недавно је, путем видео линка из суднице Окружног суда у Бањалуци, саслушаван у судском поступку који се у Словенији води против овог нарко клана.

Бјегунац ухапшен у акцији ”Токио”, која је открила продају 40 килограма кокаина

Бјегунац ухапшен у акцији ”Токио”, која је открила продају 40 килограма кокаина

Сви наведени, означени су као дио велике криминалне групе коју су словеначки истражни органи открили у мају 2021. године уз помоћ тајних агената, али и распакивања апликације ”Скај”. Групи се већ дуже вријеме суди пред Окружним судом у Љубљани, а не терет им се ставља да су од децембра 2018. до маја 2012. године на територији више држава кријумчарили велике количине дроге. У оптужници се наводи да су кријумчарили најмање 534 килограма кокаина, двије тоне канабиса, најмање десет килограма хероина и друго. Дрога је набављана из Јужне Америке и потом транспортована у Словенију, те територије других земаља у региону.

U Sloveniji uhapšeno oko 60 članova Kavačkog klana

U Sloveniji uhapšeno oko 60 članova Kavačkog klana

Истрага у Словенији је открила да су припадници овог клана, којем је припадао и Самарџија, имали ”кртице” унутар правосудних органа и то у специјалном државном тужилаштву који су им откривали тајне податке из истрага.

Подсјетимо, Самарџија је ухапшен 11. децембра у акцији ”Токио”. Ухапшен је испред хотела на Јахорини. Осумњичен је да је, након бјекства из Словеније, наставио да руководи организованом криминалном групом која се бави међународном трговином нарктоика на подручју Европске уније, БиХ, Србије и Црне Горе.

Како је Самарџија уживао слободу у БиХ?

Како је Самарџија уживао слободу у БиХ?

”Истрагом је документован превоз и продаја преко 40 килограма кокаина и пола килограма хероина. До сада је одузет један килограм кокаина, 122.580 евра”, саопштио је МУП Републике Српске.

Додали су да је у претресу локација које је Самарџија користио откривено 3.300 евра, 1.800 КМ, шест мобилних телефона, три пиштоља, 189 комада муниције различитог калибра, роковници са евиденцијама и забиљешкама за које се сумња да се односе на продају опојне дроге, два скупоцјена ручна сата, банковне картице, 12 грама хашиша и друго.

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

Истовремено је одузето пет аутомобила и то: ”голф 7”, ”поло”, ”ауди РС3”, ”форд фокус” и ”шкода октавија”. На терет су му стављена кривична дјела неовлаштен промет дрогом, прање новца и ометање рада правосуђа. То дјело се односи на планирање напада на инспектора МУП-а Републике Српске и његову породицу. На приједлог Тужилаштва БиХ Самарџији је одређен једномјесечни притвор до 11. јануара или нове одлуке суда.

(Фото: infoveza.com)

Пратите нас и путем Вибера