Policijska akcija u Banjaluci

Ko je uhapšeni Dejan Rovčanin, lice s crvene međunarodne potjernice?

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 11:17

U Banjaluci je danas sprovedena policijska akcija, a uhapšen je Nikšićanin Dejan Rovčanin, koji je označen kao jedan od vođa grupe koja je planirala da Titovim brodom "Jadran" preveze 56 kilograma kokaina u Tursku.

Grupa je planirala da u aprilu školskim brodom “Jadran” u Tursku prošvercuje 56 kilograma kokaina, koji je trebalo da bude "plaćen" istom ili većom količinom heroina.

Te planove 19. aprila 2019. godine osujetili su crnogorski istražitelji kada su pretresli brod "Jadran" i pronašli 56 kilograma kokaina, čija vrijednost prelazi više od pet miliona evra, dva pištolja i 56 komada municije.

Lisice su odmah stavljene podoficiru Dušku Radenoviću, Tivćaninu Radomiru Osmajiću i nakon nepuna tri mjeseca uhapšen je i Vojin Stupar. Posle višemesečne istrage Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužni akt u kojem su Račić i Rovčanin označeni kao organizatori, Radenović, Stupar i Osmajić članovi te grupe.

Stariji vodnik Miloš Kulić, kome je dodeljen status svjedoka saradnika, priznao je da je bio dio kriminalne grupe na čijem su čelu bili Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić, kao i da je sa njim dogovorio da za svaki kilogram kokaina koji bude isporučen sa školskog broda “Jadran” u Istanbul i svaki kilogram heroina koji bude prokrijumčaren u povratku isplate po 800 evra.

Detalji optužnice

U optužnici specijalnog tužioca Crne Gore iz 2019. godine se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Na način što su Račin i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na brod “Jadran”, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

Potom je ponovo otišao do “golfa 5” i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Potjernica za Rovčaninom i jednim od najbližih saradnika Darka Šarića

Za Rovčaninom i Račićem, koji slovi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, tada su raspisane crvene potjernice. Obojica imaju dosije i osuđivani su zbog šverca droge. 

Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji "Zelena milja". Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou. Prvostepenom presudom osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog šverca droge u međunarodnim razmjerama. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na pet godina i četiri mjeseca.

Račić je u odsustvu pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Zbog droge je osuđivan i 2005. godine u Kragujevcu.

Тагови: