Sud BiH

"Kralj džeparoša" i njegova grupa osuđeni na 33 godine zatvora

  • Извор: АТВ
  • 26.12.2022. 11:19

Sud BiH proglasio je krivima i osudio na ukupno 33 godine zatvora "kralja džeparoša" Elvisa Salčinovića i njegovu grupu zbog međunarodne trgovine ljudima, pranja novca, davanja dara, te davanja i primanja mita.

Prema optužnici Elvis Salčinović, Toni Hamidović, Luka Hrustić, Kenan Frndić, Božidar Trišić i Nedeljko Dakić se, između ostalog, terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal kojom je rukovodio Elvis Salčinović. 

Navedena grupa je organizovana radi vrbovanja, prevoza, predaje i primanja osoba ženskog spola, kao i maloljetnih osoba u svrhu iskorištavanja tih osoba za vršenje različitih krivičnih djela krađe u državi u kojoj te osobe nemaju prebivalište ili državljanstvo. 

"Optuženi se potvrđenom optužnicom terete i da su u namjeri pribavljanja koristi za sebe ili drugog, nedozvoljeno prevodili i omogućavali prevođenje jednog ili više lica preko državne granice i u tu svrhu sačinjavali, nabavljali i posjedovali lažne putne i lične isprave te su izvršenjem navedenih krivičnih djela, odnosno njihovom eksploatacijom pribavili imovinsku korist u novcu u iznosu od 5.782.094,66 KM, materijalnim dobrima i drugim oblicima koristi, te su novcem pribavljenim izvršenjem krivičnih djela u inostranstvu kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu, dograđivali i povećavali vrijednost vlastite imovine, raspolagali njom, vršili konverziju i njihov prenos sa ciljem ozakonjenja pribavljenog novca", navodi se u optužnici.

Тагови: