Суд БиХ

Кријумчарили 3,7 тона марихуане: Потврђена оптужница у предмету ”Голуб”

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Драгана Гајића (36) из Никшића и шесторице ухапшених у акцији ”Голуб” којом се терете да су као организована криминална група у БиХ прокријумчарили најмање 3,7 тона марихуане!

Oсим Гајића оптужени су још и Блаженко Рашевић (45), Жарко Јокнић (46), Влатко Блажевић (48), Никола Јованчић (33), полицијски службеник Граничне полиције БиХ Шабан Кудо (54) и Селведин Селимовић (47).

”Оптуженима се на терет ставља да су од 2019. до 2022. године, дјелујући као организована криминална група којом је руководио првооптужени Гајић, комуницирајући и договарајући незаконите активности путем криптованих телефона са ”Sky Ecc” апликацијом, учествовали у међународном кријумчарењу великих количина опојне дроге ”марихуана-сканк”, која је у више наврата у великим количинама кријумчарена са подручја Црне Горе у Босну и Херцеговину”, саопштило је раније Тужилаштво БиХ.

Нова ”Sky” оптужница: У БиХ прокријумчарили 3,7 тона марихуане!

Нова ”Sky” оптужница: У БиХ прокријумчарили 3,7 тона марихуане!

Додају да су тужилаштво и агенције за провођење закона успјеле открити и идентификовати кодове, као и корисничка имена које су оптужени користили на заштићеним апликацијама.

”Дрога је у БиХ најчешће кријумчарена на подручју општине Гацко, а оптужени припадник Граничне полиције БиХ терети се да је коруптивним дјеловањем, за новчане накнаде, помагао припадницима организоване криминалне групе тако што је вршио осматрање, извиђање и дојављивање о кретању припадника Граничне полиције БиХ како би оптужени могли несметано, изван граничних прелаза, извршити кријумчарење дроге”, наводе Тужилаштва БиХ.

Према оптужници дрога је, након ”увоза” у БиХ, складиштена и даље транспортована ради кријумчарења на подручје Хрватске и даље према земаљама Европске уније.

Akcija

Akcija "Golub": Pronađena droga i novac, uhapšene četiri osobe

”Према прикупљеним доказима, оптужени су прокријумчарили најмање око 3.700 килограма ”марихуана-скунк”, од чега је око 1.200 килограма пронађено и одузето у одвојеним акцијама. На тај начин су стекли незакониту имовинску корист од најмање 554.850 евра, односно око 1.081.957 КМ. Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 61 свједока и вјештака и прилагањем више од 350 материјалних доказа, укључујући и доказе добијене путем међународне правне помоћи”, навело је раније Тужилаштво БиХ.

Оптуженима су на терет стављена кривична дјела организовани криминал, неовлаштени промет дрогом, примања и давања дара или других облика користи, као и кривична дјела паљевине и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм