Borba protiv automafije

Lopovi u Federaciji ukrali pet puta više automobila nego u Srpskoj

  • 02.11.2018. 19:45

Lopovi su prošle godine na području Republike Srpske ukrali 123 automobila, dok su njihove "kolege po zanatu" u Federaciji BiH ukrale pet puta više. Ukrali su 654 automobila. 

Zato je policija u Republici Srpskoj riješila duplo više krađa nego njihove kolege u Federaciji BiH. Pripadnici MUP RS, prošle godine, pronašli su 105 ukradenih vozila, od čega je 75 ukradeno na teritoriji Srpske, jedan dio na teritoriji Federacije BiH, a jedan dio je tražen i putem Interpolovih potjernica. Statistika pokazuje znatno smanjenje broja krađa automobila u odnosu na period do prije pet ili deset godina, kažu u MUP Srpske, a sve zahvaljujući represivnim mjerama i prevenciji. 

"Proteklih godina smo imali značajan broj međunarodnih akcija na razbijanju auto-mafija, u kojima smo razbili čitav niz grupa koje su se bavile time. Pokazalo se upravo da grupe koje se bave krađom vozila, da ne poznaju granice, jer su radili organizovano. Krali su vozila na jednoj teritoriji, rastavljali ih na drugoj, a preprodavali ka trećim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora ili čak i dalje," kaže Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS.

U Izvodu iz Informacije o stanju bezbjednosti za 2017. godinu Federalne uprave policije stoji da je broj krađa manji za 243 u odnosu na 2016. godinu. Skoro sve krađe izvršila su nepoznata lica. U Federaciji BiH povećao se broj počinilaca sa 169, 2016. godine, na 333 u 2017. godini. Sa druge strane, raste broj prijava za krađe. 

"Broj prijavljenih lica za ova djela veća je za 11 (ili 12,79 odsto) u odnosu na isti period 2016. godine. Evidentno je povećanje rasvijetljenosti po NN-u za 1,34 odsto i ukupne otkrivenosti ovih krivičnih djela za 1,20 odsto," saopšteno je iz FUP. 

U Inforamciji FUP stoji i da je tokom prošle godine na području Kantona Sarajevo izvršeno 431 krivično djelo teških krađa automobila. Od toga 103 vozila su vraćena vlasnicima. U odnosu na 2016. godinu broj krađa je smanjen za 123, ili 22 odsto. Nadležnom tužilaštvu su podneseni izvještaji protiv 48 lica, od kojih je 41 povratnik. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.