Корона уговори

Маске за Институт ”Синекс лабораторија” плаћала 0,16 и 0,5 КМ

  • Извор: АТВ
  • 25.03.2024. 15:03

Александар Милијашевић, сувласник фирме ”ФарСтар Огис медикал” из Српца изјавио је у Окружном суду у Бањалуци да је, након разговора са Браниславом Зељковићем, фирми ”Синекс лабораторија” продао више од 300.000 маски мислећи да су оне намијењене Институту за јавно здравство Републике Српске.

Милијашевић је саслушан као свједок тужилаштва на суђењу у предмету ”Корона уговори”, којим је према наводима оптужнице Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. Испричао је да је ”Синекс лабораторији”, чији је директор другооптужени Сани Црљић, продао 10.000 хируршких маски по цијени од 0,16 КМ. Након тога им је у више наврата продао још око 300.000 маски по цијени од 0,5 КМ.

Према оптужници Црљић је, у договору са Зељковићем, првих 10.000 маски продао Институту по увећаној цијени од 0,69 КМ, док је маске које је купио за 0,5 КМ продао по цијени од 0,89 КМ.

”Наша фирма је у то вријеме била једина која је производила маске и чудно ми је да нас нико од власти није контактирао да их производима за државу”, рекао је Милијашевић.

Институт је набављао маске и за 10 КМ по комаду

Институт је набављао маске и за 10 КМ по комаду

Испричао је да га је почетком марта 2020. звала жена из ИЗЈ и интересовала се за маске, када јој је објаснио да његов фирма не послује са јавним установавама и да све продају свом партнеру фирми ”ФарСтар медикал" из Хамбурга.

”Она се интересовала за цијену и рекао сам да је 0,16 КМ по комаду. Касније ме звао Зељковић и говорио да требају маске и поновио сам му што и тој жени. Он је инсистирао да дође код мене. Након састанка понудио сам му помоћ и да без знања партнера продам 10.000 маски”, рекао је Милијашевић.

Нагласио је да је Зељковић већ знао цијену и рекао му да спреми уговор.

”Одговорио сам му да ми не послујемо преко тендера и да треба наћи неку фирму преко које ће то ићи”, истакао је Милијашевић.

Суђење Зељковићу:

Суђење Зељковићу: "Сви се радовали цијени од 6,9 КМ по маски!"

Републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић свједоку је указала да је у истрази изјавио да му је Зељковић рекао ”да ће наћи човјека преко којег ће ићи продаја”.

”Стојим иза тога, али ми није рекао име фирме и човјека. Сутрадан ме звао човјек и представио се као Сани Црљић и рекао да треба да преузме маске за Институт по договору са Зељковићем”, додао је свједок.

Појаснио је да је од партнера из Њемачке касније добио одобрење да на територији БиХ прода око милион маски по цијени од 0,5 КМ по комаду.

”Када се Зељковић касније поново распитивао за маске рекао сам му да имам одобрење и да му седмично могу продати 20.000 комада по цијени од 0,5 КМ. Нисмо се више чули. Послије је дошао Црљић и у више наврата сам му од марта до јуна продао сам око 300.000 маски”, рекао је Милијашевић.

Заштитна одијела испоручивана у врећама за смеће!

Заштитна одијела испоручивана у врећама за смеће!

На питање одбране потврдио је да није имао дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства у БиХ за промет хируршких маски у БиХ. Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић тврди да је свједок обмануо њеног клијента када му је рекао да је добио дозволу за продају маски, јер није могао да их прометује у БиХ.

”Никога нисам обмануо. Он је звао мене и они су мене форсирали за маске", одговорио је свједок.

Ивановићева сматра да је овај свједок компротивован, те да је злоупотријебио ситуацију и без дозволе Агенције за лијекове продавао маске.

”Маске су рађене за Њемачко тржиште, а није набавио дозволу за промет у БиХ. То је основни разлог зашто Зељковић с њим није закључио уговор, јер је провјерио и утврдио да немају дозволу за промет у БиХ”, рекла је, између осталог, Ивановић.

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

Црљићев бранилац, адвокат Жељко Вишић од тужилаштва је тражио да истражи незакониту продају маски коју је радила фирма ”ФарСтар Огис медикал".

Сличан исказ као и Милијашевић пред судом је дао и други сувласник фирме "ФарСтар Огис медикал" Мане Затезало, такође наводећи да је очекивао да ће Министарство здравља доћи код њих и тражити да производе маске за државу, али да се то није догодило.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)