Stojčevac kod Sarajeva

Na izletištu naišli na minu spremnu za aktiviranje

  • 19.08.2019. 14:20

Haris Holjan i Anes Dedović neugodno su se iznenadili jutros kada su šetajući sarajevskim izletištem Stojčevac naišli na minu koja se nalazila na šumskom putu udaljenom oko 500 metara od tamošnjeg spomen-obilježja.

Kako je rekao Holjan za portal Klix.ba, minu su ugledali pukom srećom i odmah su kontaktirali Federalnu upravu civilne zaštite.

"Šetali smo jutros oko pola devet i sasvim slučajno sam ugledao minu ispred sebe na putu. Pripadnici FUCZ-a su brzo došli. Mina je postavljena za aktivaciju na putu. Nismo mogli vjerovati da je neko sposoban to uraditi", rekao je Holjan.

Prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, mina je pronađena na površini koja nije "tretirana" jer nije riječ o minskom polju, kao što je to ranije bio slučaj s drugim lokacijama koje su očišćene.

"Došle su i kolege iz BH MAC-a kako bi se utvrdilo o čemu je tačno riječ, odnosno da li je možda riječ o ostatku minskog polja za koje se nije znalo da postoji ili nečemu drugom. To je staza koja se često koristi. Dok smo bili tamo biciklisti su projurili tom lokacijom, srećom pored mina. Hvala Bogu niko nije povrijeđen i ta opasnost je otklonjena", kazao je Solak.

Riječ je o mini vrste PMA3. To je jugoslavenska vrsta protivpješačke antimagnetne eksplozivne mine, takođe zvana i "klackalica", koja je aktivirana nagaznom silom.

Opština Ilidža, na čijem području se nalazi i Stojčevac, potpuno je očišćena od mina krajem prošle godine.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.