Пронађен у Америци

Најмање три жртве оптужиле Сеада Миљковића за мучење у бх. затворима

  • Извор: Агенције
  • 16.12.2023. 21:55

Најмање три жртве свједочиле су да је Сеад Миљковић (51) био међу затворским чуварима који су их мучили током заробљеништва у бх. затворима, стоји у судској документацији коју су објавили амерички медији.

Наиме, Сеад Миљковић (51), поријеклом из БиХ је и званично оптужен за мучење затвореника у БиХ током рата. Оптужница против њега је потврђена шестог децембра, саопштено је из Канцеларије државног правобранилаштва САД, пренијели су тамошњи медији.

Како стоји у овој одвојеној оптужници, Миљковић је био припадник Обезбјеђење објеката и лица (ОБЛ), полиције такозване Аутономне покрајине Западна Босна.

За зиму потроши свега 4 метра дрва: Открио своју тајну

За зиму потроши свега 4 метра дрва: Открио своју тајну

“Сеад Миљковић је наводно мучио затворенике, а потом је деценијама касније лагао о свом идентитету како би добио амерички пасош”, рекла је Николе М. Аргентиери у саопштењу за јавност, пренијеле су Независне новине.

Како преносе амерички медији прва жртва је рекла да је Миљковић био међу чуварима који су га тешко претукли у више наврата, користећи гумене палице, металне цијеви и кундаке. Ова жртва тврди да јој је Миљковић рекао да ће је заклати ножем или бајонетом.

Због несташице прасади драстично поскупјела јагњад

Због несташице прасади драстично поскупјела јагњад

Друга жртва је посвједочила да ју је тукао “палицама и лопатом” наносећи му тешке повреде, стоји у оптужници. И ова жртва је навела да су Миљковић и остали тјерали затворенике да се међусобно боре те им пријетили убиством.

У свједочењу треће жртве стоји да га је Миљковић у више наврата тукао палицом и лопатом, од чега је једном изгубио свијест и мислио да ће умријети.

Поводом оптужнице огласио се и Миљковићев адвокат Брајан Хос, који је у изјави за америчке медије рекао да је права ријеткост да САД подигну оптужницу за злочине почињене у иностранству, али да је његов клијент спреман да одговара и пред судовима у БиХ:

“Босна и Херцеговина има своје судове, своје процедуре, које се баве оваквим случајевима. Зашто САД има интерес да троши сопствене ресурсе када те земље саме могу судити такве случајеве”, рекао је Хос.

Дјечак (14) дивљао аутомобилом 113 на сат, а отац сједио поред њега

Дјечак (14) дивљао аутомобилом 113 на сат, а отац сједио поред њега

Како су амерички медији пренијели, у случају да буде проглашен кривим, пријети му до 20 година затвора по свакој од тачака оптужнице.

Подсјетимо, Миљковић, који је у САД живио под презименом Дукић, ухапшен је 6. јуна у Ист Риџу. Он је посљедње 24 године живио миран живот са супругом и кћерком у малој кући у Тенесију. Међутим, почетком јуна у његову кућу упадају имиграциони полицајци на основу налога за претрес и оптужнице у којој се наводи да се он не презива Дукић, него Миљковић, и да је на Интерполовој црвеној листи јер га Босна и Херцеговина терети за ратне злочине. Иако је промијенио име, није могао да промијени отиске прстију, а према америчком Одељењу за националну безбједност (ДХС), управо су његови биометријски маркери помогли у потврђивању његовог правог идентитета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.