Smederevo

Napao dvoje poslije koncerta Zdravka Čolića, mislio da su gej

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 10.11.2022.10:25

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnijelo žalbu protiv presude Osnovnog suda u Smederevu, kojom je D.M. (32) iz Smedereva proglašen krivim za krivično djelo nasilničko ponašanje učinjeno iz pobuda mržnje.

Njemu je optužnim predlogom stavljeno na teret da je dana 07.09.2015, nakon završetka koncerta Zdravka Čolića, ispred parka "Vinski grad" u Smederevu i u prisustvu većeg broja građana, motivisan mržnjom zbog njihove pretpostavljene seksualne orijentacije, samo zbog toga što je prema njihovom izgledu zaključio da su pripadnici "gej" populacije, vrijeđao, psovao i fizički napao dvoje oštećenih koji su tom prilikom zadobili lake tjelesne povrede.

Naime, radi se o predmetu koji predstavlja jedan od prvih procesuiranih slučajeva zločina iz mržnje u Republici Srbiji, koji je uveden u naše zakonodavstvo izmjenama Кrivičnog zakonika iz 2012. godine. Njima je predviđeno da će se obavezno teže kazniti učinilac za krivično djelo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i vjeroispovijesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, cijeniti kao otežavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Imajući u vidu navedeno, tužilaštvo je optužnim predlogom u konkretnom slučaju od suda tražilo da se pobuda mržnje obavezno cijeni kao otežavajuća okolnost, predlažući osudu na kaznu zatvora, ali je prvostepenom presudom okrivljenome izrečena uslovna osuda, kao i mjera bezbjednosti zabrane prilaženja i komuniciranja sa oštećenima.

Podnijetom žalbom tužilaštvo je drugostepenom sudu predložilo da osuđujuću presudu Osnovnog suda u Smederevu preinači u dijelu odluke o kazni i da okrivljenog osudi na kaznu zatvora, a o ishodu postupka po žalbi javnost će biti blagovremeno obaviještena.

(Telegraf)