Ко говори истину?

Напето у судници: Суочени полицијски инспектор и оптужени за свирепо убиство

Напето је било у Окружном суду у Бањалуци гдје су се, очи у очи, данас суочавали Далибор Мандић, оптужени за свирепо убиство Ариела Богдановића, и полицијски инспектор Милорад Тодоровић.

Мандић тврди да му је Тодоровић, под психичком присилом, изнудио признање убиства. Изјавио је да га је Тодоровић везао за степенице у ходнику ПУ Бањалука, да је галамио на њега, ухватио га за крагну, протресао, након чега је ”поклекао” и другим инспекторима дао изјаву у којој је признао злочин.

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Тодоровића је те наводе негирао.

”Одговорно тврдим да није било никакве присиле! Није било везивања, насиља и физичког контакта. Нисам галамио на њега, нити сам га тукао, вукао за ревере или му пријетио”, рекао је Тодоровић.

Очи у очи

Како би утврдио ко говори истину, предсједник судског вијећа Драган Улетиловић одлучио је да суочи свједоке. Тодоровић и Мандић стали су један наспрам другог. Пола минута гледали су се очи у очи, не скрећући поглед. Напетост се осјећала у судници...

На питање судије Тодоровић је рекао да ”није тачно” то што Мандић тврди. Оптужени је узвратио: ”Није уреду оно што ви говорите. Чувате посао, шта вам значи заклетва?”. Судија је Мандића упозорио да не износи сувишне коментаре и тада је дошло до скретања погледа. Коме ће судско вијеће поклонити вјеру, знаће се након пресуде.

Прије суочавања Улетиловић је више од сат времена испитивао Тодоровића о свим радњама у којима је учествовао током истраге. Потврдио је да је био присутан приликом хапшења оптуженог, те да је Мандића спроводио из канцеларије у просторију за задржавање. Затим на ”показ лица мјеста”, односно до контејнера у којем је Мандић бацио једну од својих јакни, али званично од оптуженог није узимао изјаву на записник.

Неформални разговори и заједничка вечера

Тодоровић је потврдио да је међу њима било неформалних разговора и да је Мандић у тим разговорима прво тврдио да нема ништа с убиством и да је критичне ноћи био у теретани. Касније је почео да износи одређене индиције да је он починилац убиства. Помињао је проблеме које је имао у фирми, тврдио да га је Богдановић спутавао и психички малтретирао, помињао дјевојку...

Званичну изјаву од Мандића узимала је инспектор Свијетлана Малић, а коме је Мандић признао дјело прије тога, остало је непознато.

Мандић у признању тврдио да га је Ариел психички малтретирао

Мандић у признању тврдио да га је Ариел психички малтретирао

Малићева је испричала да су узимању изјаве присуствовали њен колега Радојица Дабић, оптужени Мандић и његов тадашњи бранилац Вања Лакић, коју је сам одабрао по службеној дужности. Оцијенила је да је Мандић изјаву дао свјесно и са разумијевањем, та да се није жалио на друге колеге, нити улагао било какве приговоре. Све је, каже, протекло коректно, а чак су и заједно вечерали.

Она тврди да је изјаву прочитала оптуженом док ју је уносила у записник, а да је он касније све прочитао и потписао. Мандић тврди да изјаву није прочитао, а одбрана је уочила да на записнику нису заокружени поједини одговори (да или не), иако се поред њих налази потпис оптуженог. На инсистирање судије Малићева је рекла да се ради о њеној грешци, односно пропусту.

На патикама трагови крви који нису вјештачени?

Она је учествовала и у претесу Мандићевог стана, наводећи да су луминолом тражили трагове, јер су сумњали да их је оптужени опрао, али их нису пронашли. Пронашли су мокру тренерку која се сушила на радијатору, доњи веш и слично. Истакла је да су из стана изузели патике на којима је уочена мрља која ”асоцира на крв”. О чему се радило није познато, јер тужилаштво те патике није вјештачило. Пронађен је и џепни нож, који такође није вјештачен.

И она је Мандића водила до једног од контејнера у који је одбацио сиви ”Nike" дуск, као и до Врбаса на мјесто гдје је тврдио да је бацио нож којим је убиство почињено, али то оружје није пронађено. Потврдила да је с Мандићем било неформалних разговора и да је свима причао о свом тешком дјетињству.

”Вјерујте, колико ми је било жао Ариела, толико ми је било жао и њега”, рекла је Малић.

Пред судом је испитан и њен колега Радојица Дабић који је потврдио све што је рекла и Малићева. Међутим, Мандић тврди да уопште не зна ко је он, те да је под тим именом у судници очекивао другог човјека.

Суђење за убиство Богдановића: Мандић испитивао свједоке одбране

Суђење за убиство Богдановића: Мандић испитивао свједоке одбране

Тврди да Дабић није присуствовао његовом испитивању, као и да није био на ”показу лица мјеста”, како се у документима наводи, већ само у другом претресу стана. Дабић је покушао да му освјежи памћење наводећи двије конкретне ситуације, али је Мандић остао при своме.

Бурна реакција на коментар о неуредности

Током свједочења Дабић је изазвао веома бурну реакцију оптуженог, када је говори о његовом стану. Наиме, Дабић је описивао да се ради о малој соби, ”три са дв”а, у којој су ствари биле разбацане и неуредно посложене... То је ”погодило” Мандића који је устао са столице и повишеним тоном почео да виче: ”Уопште не знам ко је овај човјек!”.

Реаговала је и судска полиција и превентивно стала поред оптуженог. Судија је упозорио Мандића да сједне и да тако не смије да се понаша, што је он и послушао. Касније, када је добио ријеч, извинио се Дабићу ријечима:

”Опростите што сам вам упао у ријеч. То о чему сте говорили је било сутрадан, након што је у првом претресу све испретурано”.

Суђење се наставља 6. фебруара када ће, на захтјев суда, бити прегледани сви снимци надзорних камера које су критично вече снимиле починиоца Богдановићевог убиства.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)