Подгорица

Настављена истрага о тунелу: Копачима скинули перике и качкете?

  • Извор: Глас Српске
  • 16.09.2023. 18:57

Истражиоци покушавају да утврде ко је мафији уступио план главног града, упутио их у детаље подземне инфраструктуре Подгорице и дао им конкретне инструкције, након што је јасно да су копали по утврђеним котама, без оштећења електро, водоводне, телефонске мреже..., пишу "Вијести".

Полиција располаже одређеним снимцима на којима се виде осумњичени, а "Вијети" су у посједу двије фотографије - жене и мушкарца, наводних чланова криминалне групе која је провалила у судски депо, одакле су украдени докази из више предмета.

Подземни тунел дуг бар 30 метара, ископан је од стана у сутерену у Његошевој улици, до судског депоа. Надлежни тврде да је барем шест особа учествовало у несвакидашњој акцији мафије, као и да је из зграде суда однешено 19 комада ватреног оружја.

Женска особа користила перике

Према информацијама "Вијести" женска особа с фотографије мијењала је физички изглед, између осталог користећи се перикама приликом разговора о закупу станова које су користили - један недалеко од суда и други у подгоричком насељу Забјело, гдје им је наводно била база.

Качкетом је покривен и мушкарац с фотографије доступне "Вијестима".

"У току је размјена података и информација са службама региона у вези са хапшењем, а чека се и потврда идентитета на основу трагова који су пронађени у сутерену зграде у Његошевој улици, тунелу, депоу, стану који су користили и комбију“,  казао је један од саговорника црногорских "Вијести".

Све спремно за котлићијаду и

Све спремно за котлићијаду и "Крајишку Гучу“: Пријављено 240 екипа

Да се очекује хапшење, индиректно је најављено и јуче након сједнице Вијећа за националну безбједност, кад је шеф црногорске полиције рекао да полиција зна гдје је група осумњичених.

Ипак, казао је да је током сједнице заузет став да не излазе у јавност с информацијама о идентификацији осумњичене шесторке, нити о томе гдје су.

"Изношењем таквих информација само бисмо помогли оним лицима која су учествовала у овим криминалним активностима. Истрага и потрага за тим лицима је активна, размјењујемо информације на територији Црне Горе и ван наше државе и мислим да би давањем било каквих детаља помогли тим лицима да остану недоступни“, рекао је Терзић.

Док се у такозваној глувој соби Владе причало о томе што је све урађено у истрази, али и пропустима који су довели до упада у судске просторије, у Основном државном тужилаштву трајала су саслушања запослених у Вишем суду.

Према сазнањима "Вијести", неколико њих тражило је да их полицајци испитају на полиграфу, који су и прошли.

Код кога су били кључеви депоа

Нешто послије 14 сати, пред тужиоцем Марком Мугошом изјаву је дао и предсједник Вишег суда Борис Савић.

Наводно, он је тужиоцу рекао да су због боловања архивара кључеви депоа посљедњих мјесеци били код њега, али да их је давао колегама којима су требали списи предмета складиштени у тој просторији.

Након саслушања новинарима је рекао да је већина запослених у том суду прошла полиграфско тестирање.

Ухватила мужа са љубавницом па их истукла палицом: Снимак постао виралан

Ухватила мужа са љубавницом па их истукла палицом: Снимак постао виралан

Казао је и да се ни он не противи таквом испитивању, али да треба имати у виду валидност таквих доказа на суду, јер они више служе да се усмјери истрага.

Да Савић и његове колеге треба да прођу полиграфско тестирање, сугерисао је јуче након сједнице Вијећа за националну безбједност премијер Дритан Абазовић, додајући да зна да нико нема законску обавезу то да учини.

"Али да би макли сумњу са себе, моја је сугестија да сви, почев од предсједника Вишег суда, оду на полиграф“, рекао је Абазовић, преносе "Вијести".

Откривено претурање доказа

Подгоричко Основно државно тужилаштво које руководи истрагом обијања депоа и полиција до сада су открили бројне трагове који би их већ наредних дана могли одвести до хапшења осумњичених.

Да је неко претурао доказе за најзначајније судске поступке, откривено је 11. септембра ујутро.

У првим сатима, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и попис списа и доказа, откривено је да су лопови у депо ушли подземним пролазом, који су прокопали. Након тога пронађен је и стан до ког води тунел испод зграде Вишег суда.

Нови детаљи у

Нови детаљи у "афери тунел": Копачи у Црну Гору стигли из БиХ

Наредних дана пронађен је комби који су користили рудари, а потом и стан на Забјелу који им је служио као база.

Утврђено је да је у акцији обијања судског депоа учествовало најмање шест особа и да нису црногорски држављани.

Један од саговорника из истраге казао је да чињеница да депо није обезбијеђен видео-надзором, као ни ходник који води до њега, истражитељима отежава посао да утврде да ли је и ко, док је трајала "акција" обијања, давао подршку изнутра, пишу "Вијести".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: