Пресуда

Ни дана затвора: За смрт суграђанина новчана казна!

Ђорђе Родић (25) из Дрвара, који је правоснажно осуђен за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуо његов суграђанин Лука Матић (37), ни дана неће провести у затвору будући да је Кантонални суд у Ливну прихватио захтјев да му казну од годину дана затвора замијени новчаном!

”Обавјештавамо вас да је поднесен захтјев за замјену затворске казне за новчану. Захтјеву је удовољено и 13. новембра је донесена пресуда којом се мијења казна затвора новчаном казном у износу од 36.500 марака. По правоснажности пресуде оптужени ће се позвати на плаћање казне”, наводи Кантонални суд у Ливну у одговору АТВ-у.

Склопио споразум о признању кривице

Као што је АТВ писао Родић је, на основу споразума о признању кривице који је потписао са кантоналним тужиоцем Младеном Стојановићем, оглашен кривим за тешко кривично дјело против сигурности јавног саобраћаја (члан 336. став 2), односно изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуо Лука Матић. Осуђен је на минималну прописану казну од годину дана затвора, иако је несрећу изазвао пијан, возећи "мерцедес” недозвољеном брзином од 118 km/h у насељеном мјесту гдје је ограничење 50 km/h, уз прелазак у лијеву траку... Изречена му је и забрана управљања возилом ”Б” категорије у трајању од двије године.

Дрварчанину минимална казна јер је пијан скривио трагичну саобраћајку

Дрварчанину минимална казна јер је пијан скривио трагичну саобраћајку

Трагедија се догодила 20. августа прошле године око 15.20 часова у улици Јове Кецмана у Дрвару. Кобног дана Матић је завршио с послом, сјео у ”пасат” и кренуо кући својој супрузи и малољетној кћерки. Тек што се укључио на пут, из супротног правца је наишао ”мерцедес”, којим је управао пијани Родић, и закуцао се у Матићев ”пасат”.

У стравичном судару Матић је задобио вишеструке повреде и преломе по цијелом тијелу. Два мјесеца је, попут биљке, провео на лијечењу у Свеучилишној клиничкој болници у Мостару. Преживио је двије клиничке смрти, али је од задобијених повреда подлегао 20. октобра 2022. године. 

Породица огорчена радом правосуђа

Маријана Матић, удовица настрадалог Луке, за АТВ каже да је огорчена казном на коју је Родић осуђен, наводећи да је потпуно изгубила повјерење у правосуђе у БиХ.

"Овом пресудом се јавности шаље порука да синови локалних моћника могу усмртити часне и поштене грађане, а да за то не сносе никакве консеквенце, чак и након што буквално самељу неког и уморе га најстрашнијом смрћу. Синовима моћника је све дозвољено и омогућено па чак и да одузму живот без посљедица. Срамота несагледивих  размјера!


Додаје да је њена породица прошла голготу, гледајући Луку како два мјесеца умире...

"Слободно могу да кажем да је умро једном од најмонструознијих смрти у историји човјечанства. Камење би заплакало над његовом и судбином наше породице, а онај који га је усмртио је на слободи. Он живи и ужива у животу, а право на исти је ускратио и одузео мом мужу, оцу петогодишњег дјетета и сину јединцу мог свекра. И за то један минут у затвору није провео нити ће провести. Само бих га питала: Спаваш ли мирно након што си усмртио нечије једино дијете, нечијег оца, мужа, стуб и највећи ослонац једне породице? Спаваш ли мирно након сто си Луку у гроб полегао, а нама животе у пакао претворио? Сјећас ли се Лукиног кркљања у ауту којег си на бок изврнуо, његове смрскане лобање, тијела самљевеног и мука које се ријечима исказати не могу у колима Хитне помоћи? Сјећас ли се татин сине и кажеш ниси крив? Тако си се бар изјашњавао читавих годину дана, ниси крив за Лукину смрт? Уживај на слободи почевши од данашњег дана", истиче Матић.

Попио ”пар чаша бијелог вина”

Пресуду је изрекло судско вијеће састављено од Ане Крстановић, као предсједнице вијећа, те Озренка Видачак и Софија Врдољак, као чланови вијећа. У пресуди се наводи да је Родић као учесник у саобраћају грубо кршећи саобраћајне прописе довео у опасност живот људи и проузроковао смрт једне особе. С њим у ”мерцедесу” су се возиле још двије особе, а и сам је повријеђен.


”Иако је био свјестан да може довести у опасност живот на људи, на шта је и пристао, тако што је управљао возилом с концентрацијом алкохола у организму од 1,46 g/kg, недопуштеном брзином од 118 km/h у односу на допуштену брзину у насељу до 50 km/h, усљед чега губи контролу над возилом, прешао на лијеву страну коловоза, којом се правилно кретао ”пасат” којим је управљао Матић, те предњом лијевом страном ”мерцедеса” ударио у предњу лијеву страну ”пасата”. Посљедицом тога Матић је задобио тешке повреде у виду политрауме, односно повријеђивања више органа и органских система, вишеструки прелом костију, крова и главе лобање, нагњечење и отока мозга, преломе крсне и препонске кости, расцјеп јетре и слезине, усљед којих је умро у Клиничком центру у Мостару”, наводи се у пресуди Кантоналног суда у Ливну.

У образложењу пресуде се, између осталог, наводи да је Родић изјавио да је критични дан попио ”пар чаша бијелог вина”, те да зна да је изгубио контролу над возилом и да му је задњи крај отишао у страну, након чега је дошло од судара.

Лука није могао избјећи несрећу

У налазу саобраћајног вјештака Томислава Мајића се наводи да је оптужени усљед велике брзине, при изласку из десног завоја изгубио контролу над ”мерцедесом” који је неконтролисано клизио у лијево и прешао на лијеву колну траку, намјењену за кретање возила из супротног смјера. Додаје се да је возач ”пасата” уочио непрописно кретање ”мерцедеса” и реаговао наглим измицањем према рубу колника, али је дошло до судара. Појашњава се да је ”пасат” био у својој коловозној траци, те да се прије незгоде кретао брзином од 35 km/h.

"До незгоде не би дошло да се аутомобил ”мерцедес” кретао својом колном траком, без прелажења на лијеву колну траку намијењену аутомобилима из супротног смјера. Настрадали возач ”пасата” у датој ситуацији није имао могућност избјећи саобраћајну незгоду”, наведено је у налазу.

О овој несрећи није било уобичајених саопштења за јавност из полиције и тужилаштва. Тужилаштво се није оглашавало ни након подизања и потврђивања оптужнице, а све информације до медија су долазиле искључиво кроз новинарске упите надлежним институцијама.

Након пресуде АТВ се упитом обратио Кантоналном суду у Ливну.

Умјесто конкретних одговора Кантонални суд у Ливну је доставио анонимизовану пресуду, наводећи да је из ње све видљиво.

У наставку можете прочитати шта пише у пресуди Кантоналног суда у Ливну.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм