Акција ”Голуб”

Нова ”Sky” оптужница: У БиХ прокријумчарили 3,7 тона марихуане!

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгана Гајића (36) из Никшића и шесторице ухапшених у акцији ”Голуб” којом се терете да су као организована криминална група у БиХ прокријумчарили најмање 3,7 тона марихуане!

Осим Гајића оптужени су још и Блаженко Рашевић (45), Жарко Јокнић (46), Влатко Блажевић (48), Никола Јованчић (33), полицијски службеник Граничне полиције БиХ Шабан Кудо (54) и Селведин Селимовић (47).

”Оптуженима се на терет ставља да су од 2019. до 2022. године, дјелујући као организована криминална група којом је руководио првооптужени Гајић, комуницирајући и договарајући незаконите активности путем криптованих телефона са ”Sky Ecc” апликацијом, учествовали у међународном кријумчарењу великих количина опојне дроге ”марихуана-сканк”, која је у више наврата у великим количинама кријумчарена са подручја Црне Горе у Босну и Херцеговину”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да су тужилаштво и агенције за провођење закона успјеле открити и идентификовати кодове, као и корисничка имена које су оптужени користили на заштићеним апликацијама.

”Дрога је у БиХ најчешће кријумчарена на подручју општине Гацко, а оптужени припадник Граничне полиције БиХ терети се да је коруптивним дјеловањем, за новчане накнаде, помагао припадницима организоване криминалне групе тако што је вршио осматрање, извиђање и дојављивање о кретању припадника Граничне полиције БиХ како би оптужени могли несметано, изван граничних прелаза, извршити кријумчарење дроге”, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Појашњавају да је дрога, након ”увоза” у БиХ, складиштена и даље транспортована ради кријумчарења на подручје Хрватске и даље према земаљама Европске уније.

”Према прикупљеним доказима, оптужени су прокријумчарили најмање око 3.700 килограма ”марихуана-скунк”, од чега је око 1.200 килограма пронађено и одузето у одвојеним акцијама. На тај начин су стекли незакониту имовинску корист од најмање 554.850 евра, односно око 1.081.957 КМ”, наводи се у саопштењу.

Додају да се оптуженима на терет стављају кривична дјела организовани криминал, неовлаштени промет дрогом, примања и давања дара или других облика користи, као и кривична дјела паљевине и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја.

”Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 61 свједока и вјештака и прилагањем више од 350 материјалних доказа, укључујући и доказе добијене путем међународне правне помоћи. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ”, истичу у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас и путем Вибера