Младен Каран

Новинар осуђен на годину затвора због преваре

Младен Каран, новинар из Приједора, неправоснажно је осуђен у Основном суду у Новом Граду на годину дана затвора због преваре, односно јер је присвојио 13.200 КМ прикупљених током хуманитарне акције за изградњу куће социјално угроженом дјечаку Дејану Зорићу из Доњих Агића код Новог Града.

Пресуда је изречена након што је Каран признао кривицу и тако прихватио све наводе оптужнице. Осим казне затвора Каран је дужан да оштећеном Зорићу на име одштетног захтјева исплати 13.200 КМ. Новац је дужан да исплати у року од три мјесеца од правоснажности пресуде.

Оптужницом Карану је на терет стављено кривично дјело преваре, за које је законом запријећена казна од једне до пет година затвора.

У оптужници се наводи да је Каран током октобра 2019. године у намјери прибављања имовинске користи у медијима покренуо хуманитарну акцију прикупљања новчане помоћи за изградњу куће социјалном угроженом Дејану Зорићу.

Новинар оптужен за превару којом је присвојио новац из хуманитарне акције

Новинар оптужен за превару којом је присвојио новац из хуманитарне акције

"У току хуманитарне акције оптужени је свој банковни рачун код "Сбербанке" приказао као рачун за донације, те тако довео у заблуду велики број донатора који су новчана средства уплатили на наведени број жиро рачуна, сматрајући да су иста намијењена за донације. Такође је и лично преузео новац на име донације од Раде Кљајић из Беча у износу од 400 евра, приказујући лажно да ће га утрошити у сврху наведене донације", наводи се у оптужници.

Додаје се да је Каран са рачуна потом подигао и присвојио новац у износу од 13.200 КМ, који му је повјерен као особи која прикупља донације.

Tužna priča sa srećnim krajem dječaka Dejana Zorića

Tužna priča sa srećnim krajem dječaka Dejana Zorića

"У циљу да оштећене одржи у заблуди, дио новца у износу од 36.244,00 КМ уплатио је на рачун Стане Зорић, баке малољетног дјечака, покушавајући тако приказати да су то сва средства од прикупљених донација", наводи се у оптужници.

Овај случај је згрозио јавност у Републици Српској. Срећом хуманитарна акција није заустављена и захваљујући добрим људима Дејан Зорић је добио нови дом, чија је изградња завршена у љето 2020. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: