Окружни суд Бањалука

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Данијел Весић из Требиња, отац бебе Ј.В. која је након порода испала на под медицинском особљу Универзитетске болнице у Фочи, биће осуђен на новчану казну од 5.000 КМ јер је љекару и медицинској сестри дао мито од 500 КМ!

Наиме, Весић је са Републичким јавним тужилаштвом Републике Српске закључио споразум о признању кривице, који је данас прихватио Окружни суд у Бањалуци. Споразумом је предвиђено да се Весићу изрекне новчана казна од 5.000 КМ, а обавезао се да ће свједочити у поступку против специјалисте гинекологије и акушерства др Владимира Чанчара и медицинске сестре Гордане Соколовић, које оптужница терети да су примили мито како би му царским резом породицил супругу Јовану Весић.

Љекар и сестра желе да признају кривицу

Поступак против Чанчара и Соколовићеве данас је раздвојен у односу на Весића, а њихов бранилац Сенка Ножица у судници је навела да и њени клијенти с тужилаштвом преговарају о признању кривице.

Оптужницом Весићу је на терет стављено да је дао мито у износ од 400 КМ начелнику Одјељења гинекологије и акушерства др Владимиру Чанчару, а медицинској сестри Гордани Соколовић 100 КМ, како би предузели радње везане за медицински третман Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка, а које су, у складу са својим овлашћењима, морали извршити. Истом оптужницом Чанчар и Соколовићева се терете за примање мита.

Подсјетимо, Јована Весић је 18. августа прошле године примљена у УБ Фоча ради порођаја. Чанчар је обавио њен преглед, те је Данијелу саопштио да је са супругом и плодом све у реду и да би је сутра требао породици царским резом. Данијел му је након тога из новчаника дао 400 КМ. Рекао је да жели да "почасти" и сестру и Соколовићевој је дао 100 КМ.

Чанчар поцијепао новац

Сутрадан ујутро 19. августа Јована је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана.

За породицу Весић од тог тренутка креће незапамћена драма. Из резултата истраге, који су описани у оптужници, између осталог се наводи да су, послије пада бебе, Чанчар и Соколовићева покушали да врате новац оцу. Чанчар је дошао у болничку собу, у којој је Јована лежала, и пред више свједока је рекао: ”Сад ћеш видјети да мени паре не значе ништа”, да би потом поцијепао новчанице и бацио их на болнички кревет на ноге породиље. Весић је тада рекао Чанчару да изађе из собе. Он је љутито покупио поцијепани новац и изашао. У својој одбрани Чанчар је тврдио да новац никада није тражио и да није желио да га узме, већ да га је отац у коверти оставио на столу у амбулансти.

Укоро оптужница за пад бебе?

Истрага о паду бебе још није окончана, али се налази у завршној фази. Истрагом су обухваћени гинеколог Владимир Чанчар, педијатар др Владимир Турунташ, те бабица Биљана Кулић због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. До сада је испитано више свједока, рађена је реконструкција догађаја, као и потребна вјештачења и ускоро се очекује тужилачка одлука.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: