PU Banjaluka

Oglasila se banjalučka policija povodom saslušanja novinara

  • Извор: АТВ
  • 24.02.2023. 22:13

Policijska uprava Banjaluka oglasila se povodom saslušanja novinara iz Banjaluke Nikola Morače saopštivši da se protiv njega i još tri lica preduzimaju istražne mjere i radnje zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

“Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimaju istražne mjere i radnje protiv NN službenog lica i lica N.M., S.T. i B.L. zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka”, saopšteno je iz policije.

Osim Morače, ATV saznaje da su saslušani i Siniša Trkulja i Boris Lakić, svi zaposleni u istom mediju.

Kako su saopštili iz policije, uz navođenje inicijala, za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka.  Morača se sumnjiči da je napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su Trkulja i Lakić svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju.

“Sva tri lica – N.M., S.T. i B.L. su po nalogu postupajućeg tužioca OJT Banjaluka od strane policijskih službenika pozvana u svojstvu osumnjičenih da daju izjavu u Policijskoj upravi Banjaluka i sva tri lica su se odazvala pozivu”, rekli su u PU Banjaluka.

Lice N.M. je izjavu dalo u prisustvu svog advokata, dodaje se u saopštenju i ističe da su neistinite tvrdnje ovog lica da je na njega vršen pritisak da „oda“ svoj izvor. Tako nešto može potvrditi i sam advokat ovog, kažu u PU Banjaluka.

“Isto tako, licu N.M. je po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, privremeno oduzet mobilni telefon koji je isti dobrovoljno predao policijskim službenicima, te je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Baljaluci”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Iz policije su ponovili da krivično djelo koje se stavlja na teret novinaru nije zbog kako on navodi odbijanja da oda svoj izvor i navodnog njegovog postupanja po novinarskim postulatima.

“Po nalogu postupajućeg tužioca prema licu su preduzmane mjere i radnje zbog sumnje da je počinio krivčno djelo povreda tajnosti postupka u kojem se jasno navodi sankcija za onog ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drugog nadležnog organa proglašeno kao tajna”, pojašanjavaju u Policijskoj upravi Banjaluka.


  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина