Jozo Jasak

Optužen za dvostruko ubistvo tokom proslave

  • Извор: Независне
  • 07.11.2022. 22:08

Jozo Jasak (50) iz Gruda optužen je da je 4. avgusta, oko dva sata poslije ponoći, u mjestu Gorica, opština Grude, tokom proslave zaštitnika župe, pucnjima iz kalašnjikova ubio Velimira Bušića (60) i Matu Grizelja (34), a ranio Žarka Galića (73) i Antu Galića (25).

Podsjetimo, brojni očevici i svjedoci rekli su da je ispred ugostiteljskog objekta "Zmaj" tokom veselja izbila svađa, nakon čega je Jasak počeo prevrtati stolove i stolice, te je udaljen iz bašte kafane, s tim što je tada zaprijetio da će se vratiti s puškom, što je, nažalost, i učinio, te osuo rafale po ljudima.

Optužnicu, koja Jaska tereti za dva ubistva i dva pokušaja ubistva, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, podiglo je Kantonalno tužilaštvo ZHK, a potvrdio ju je Kantonalni sud Široki Brijeg.

"Optuženom se stavlja na teret da je 4. avgusta iz kalašnjikova, u namjeri da ubija, ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela četvorice muškaraca. Bušić i Grizelj su podlegli na mjestu, dok je hicima koje je ispalio iz automatske puške Žarku Galiću nanio teške, po život opasne povrede, a Anti Galiću lake povrede", navodi se u optužnici.

Osim toga, terete ga i da je pucao u pravcu velikog broja ljudi koji su u panici i strahu padali po podu.

"Preskakali su jedni preko drugih bježeći na sve strane", navodi se u optužnici.

Mještani su optuženog, dodaje se, uspjeli savladati te su mu otrgnuli oružje i pozvali  policiju, nakon čega su policajci stigli i uhapsili Jaska.

Terete ga, između ostalog, i da je prethodno nabavio dva kalašnjikova i više od 20 metaka, znajući da su nabavka i držanje ovih pušaka građanima zabranjeni.

To oružje i municiju, kako ga terete, držao je u kući sve do 4. avgusta oko dva sata, kada je s kalašnjikovom i 16 metaka, tokom proslave zaštitnika župe, ubio dvije osobe, a dvije ranio.

"Potom mu je to oružje otrgnuto, a drugo je pronađeno u kući tokom pretresa", navodi se u optužnici.

Kantonalno tužilaštvo ZHK tvrdi da su tokom istrage prikupljeni materijalni dokazi i saslušan je veći broj svjedoka. 

"Osnovanost optužnice naročito je potvrđena medicinskim i balističkim vještačenjem. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici kod Kantonalnog suda Široki Brijeg", dodaju iz Tužilaštva.

Predloženo je da se Jasku produži pritvor, te je Kantonalni sud Široki Brijeg to i učinio.

"Optuženom je produžen pritvor do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude", naveli su iz Tužilaštva.

Ubijeni Bušić je, prema dostupnim informacijama, bio poznati preduzetnik i vlasnik grudskog "Vebuscha", te jedan od osnivača HDZ 1990 i bivši poslanik u Skupštini ZHK.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.