Sarajevo

Optuženi da su izdali 180 lažnih vozačkih dozvola i zgrnuli više od 100.000 KM

 • Izvor: Srna
 • 29.12.2022.15:25

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića koji se terete za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i falsifikovanje službenih dokumenata.

Prema navodima iz optužnice, Zajkovićeva, viši referent za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizovala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Topalović, Sejdić, Hasim i Gaši, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zajkovićeva i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit.

Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosije vozača Zajkovićeva ulagala falsifikovano uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili falsifikovane inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe.

U drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije Zajkovićeva unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i falsifikovane dokumentacije.

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažovali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM.

Na ovaj način Zajkovićeva i članovi grupe za organizovani kriminal su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029 KM, a novac dijelili međusobno.

U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identifikovalo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu, a na koju nisu imali pravo, navedeno je u saopštenju.

 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina