Sarajevo

Optuženi da su izdali 180 lažnih vozačkih dozvola i zgrnuli više od 100.000 KM

 • Извор: СРНА
 • 29.12.2022. 15:25

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića koji se terete za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i falsifikovanje službenih dokumenata.

Prema navodima iz optužnice, Zajkovićeva, viši referent za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizovala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Topalović, Sejdić, Hasim i Gaši, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zajkovićeva i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit.

Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosije vozača Zajkovićeva ulagala falsifikovano uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili falsifikovane inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe.

U drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije Zajkovićeva unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i falsifikovane dokumentacije.

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažovali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM.

Na ovaj način Zajkovićeva i članovi grupe za organizovani kriminal su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029 KM, a novac dijelili međusobno.

U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identifikovalo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu, a na koju nisu imali pravo, navedeno je u saopštenju.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)