Tužilaštvo BiH

Optuženi da su oštetili "Elektroprenos BiH" za skoro 455.000 KM

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2023. 16:56

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se sumnjiče da su kao odgovorna lica nanijela štetu “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka u iznosu od 454.957,95 KM.

Optužnica za visoku korupciju potvrđena je protiv Mate Žarića (67) iz Jabalnice, Mile Bule (68) iz Ljubuškog, Aleksandara Saše Šukala (48) iz Gradiške, Zorana Manojlovića (68) iz Mrkonjić Grada i Drage Maleševića (64) iz Banjaluke.

Optuženi se terete da su od 08. aprila 2015. do 22. avgusta 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, ne izvršiviši svoje službene dužnosti, pribavili drugom imovinsku korist a nanijeli štetu pravnom licu “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka u iznosu od 454.957,95 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka dana 08.04.2015. godine, kao naručioca radova, zaključio ugovor sa  pravnim licem kao izvršiocem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo sa ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa. 

Nakon što je isplaćen avans pravnom licu u iznosu od 532.300,84 KM, ugovorne obaveze od strane izvođača nisu okončane u roku definisanom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana.

Optuženi su propustili da postupe u skadu sa ugovorom na osnovu kojeg  je izvođač u obavezi naručiocu “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3% od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.

“Usljed ovakavog propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplata zateznih kamata nastala je šteta po kompaniju ‘Elektroprijenos-Elektroprenos BiH’ a.d. Banjaluka, kompaniju koja je nadležana za distribuciju električne energije na nivou cijele BiH, a drugom pribavljena imovinska korist”, navodi se u optužnici.

U sklopu optužnice. Drago Malešević se tereti kao rukovodilac Službe za komercijalne poslove  Operativnog područja Banjaluka “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka, Zoran Manojlović u svojstvu uposlenika i rukovodioca projekta Operativnog područja Banjaluka “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka, Mila Bule u svojstvu izvršnog direktora za finansije i člana uprave “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka, te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banjaluka.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.