Досије

Осумњичени за убиство инспектора већ осуђиван, на слободи чекао правоснажност пресуде

Никола Кокановић (23) из Брчког, син народног посланика и члана Социјалистичке партије Зорана Кокановића који је ухапшен због сумње да је учествовао у убиству полицијског инспектора Ненада Марковића у Бијељини, неправоснажно је осуђен на двије године и два мјесеца затвора јер је подстрекавао друге на подметање пожара и експлозије у Брчком.

Конаковићу је пресуду изрекао Основни суд у Брчком крајем децембра прошле године.

Радило се о паљевини аутомобила "kia sporage", власништво заступника у Скупштини Брчко дистрикта Уроша Војновића и бацању бомбе на кафић "Дос Манос" у Брчком, те недозвољено посједовање оружја. У пресуди се наводило да је Кокановић подстрекавао друге на изазивање опште опасности подметањем пожара и експлозије.

ЕКСКЛУЗИВНО: Због убиства полицијског инспектора ухапшен син народног посланика

ЕКСКЛУЗИВНО: Због убиства полицијског инспектора ухапшен син народног посланика

Прво је подстрекао Н.Т. да, за новац, подметне пожар на аутомобилу заступника у Скупштини Дистрикта Уроша Војновића. Трифковић је на то пристао и Кокановић га је одвезао до Војновићеве куће и показао му возило које ће запалити. Н.Т. је 29. маја 2021. око два сата иза поноћи, држећи у руци пластичну флашу напуњену бензином, пришао возилу које је било паркирано на тротоару испред дворишта породичне куће Војновића, а затим посипањем те запаљиве течности и отвореним пламеном изазвао пожар који је потпуно уништио Војновићев аутомобил.

Убијен инспектор, ухапшене четири особе

Убијен инспектор, ухапшене четири особе

Истом пресудом Кокановић је осуђен и за подстрекавање малољетника да баци бомбу на кафе бар ”Дос Манос” у насељу Колобара 17. августа 2021. године. Ослобођен је оптужбе за подстрекавање на паљевину аутомобила Миленка Перендије.

Брутално премлатио малољетника

Кокановић је и у јулу прошле године неправоснажно осуђен на седам мјесеци затвора јер је у ”Малом пабу” у Брчком нанио тешке повреде малољетном Н.М. Ради се о малољетнику кога је Кокановић подстрекавао на паљевину аутомобила и бацање бомбе на кафе бар ”Дос Манос”.

У оптужници се наводило да је малољетника ударио шаком у лицу у ”Малом пабу”, а потом га наставио ударати у тијело ногама и рукама, оборивши га на под.

”Док је малољетник беспомоћно лежао на поду, оптужени му је нанио ударац пепељаром, а затим је на њега бацио столицу и барски сто. Малољетник је задобио тешку повреду шаке и више лакших повреда главе, леђа, ногу, руку и рамена. Даљи напад зауставио је Д.М. који је Кокановића извео из локала”.

Хапшен у акцији ”Маракан”

Иначе, Кокановић је и прије тога долазио у сукоб са законом. У априлу 2019. хапшен је заједно са још 10 особа у акцији Граничне полиције БиХ ”Маракан” због сумње да су учествовали у кријумчарењу 140 миграната. У августу 2018. Кокановић је нападнут испред кафића, када су две особе полупале његов ”порше кајен”.

Пратите нас и путем Вибера