Акција ”Вертикала”

Осумњичени за убиство на Крфу недавно протјеран из БиХ

Душан Јовановић Гиба који је ухапшен у Србији у акцији ”Вертикала”, којом су расвијетљена мафијашка убиства четири члана шкаљарског клана на Крфу и у Атини, протјеран је из БиХ крајем јануара и предат у надлежност српске полиције, потврђено је АТВ-у.

Јовановићево протјеривање је усљедило након што га је Општински суд у Сарајеву по споразуму о признању кривице осудио на осам мјесеци затвора због кривотворења исправе, односно пасоша БиХ. Заједно с њим на исту казну је осуђен и Дарко Дуловић. 

Будући да су се од септембра прошле године налазили у притвору, остатак казне су претворили у новчану коју су платили. 

Гиби и Дуловићу осам мјесеци робијe

Гиби и Дуловићу осам мјесеци робијe

”Након изрицања пресуде Јовановић и Дуловић су пуштен из притвора, те су у координацији Службе за послове са странцима БиХ и МУП-а Републике Српске спроведени на границу са Србијом, гдје су их преузели тамошњи истражни органи”, каже извор АТВ-а.

Користили украдене идентитете

Јовановић и Дуловићу ухапшени су у септембру прошле године у елитној згради "Sarajevo Tower" у насељу Пофалићи. Будући да се ради о особама које су се доводиле у везу са појединим убиствима сумњало се да су у Сарајево дошли с циљем да почине неко кривично дјело. Код обојице су пронађени фалсификовани документи БиХ, са украденим идентитетима. Јовановић је имао пасош на име Горан Стојановић, а Дуловић је користио идентитет Ђорђе Куга. На основу тога су притворени и задржани иза решетака све до изрицања пресуде.

АТВ сазнаје: Гиба и Дуловић се крили у Сарајеву са лажним бх. пасошима

АТВ сазнаје: Гиба и Дуловић се крили у Сарајеву са лажним бх. пасошима

Иначе, Јовановића је још тада био означен као особа која је на Крфу ликвидирала чланове шкаљарског клана Алана Кожара и Дамира Хаџића. То је пред Специјалним судом у Београду изјавио свједок Бојан Хрватин на суђењу Вељку Беливуку и Марку Миљковићу. Сви детаљи тог злочина договорани су преко ”Скај” апликације, а докази су недавно достављени истражним органима из Србије након чега је усљедила акција ”Веритакала”.

Звицер, Шарић и Беливук организовали убиства четворице Шкаљараца!

Звицер, Шарић и Беливук организовали убиства четворице Шкаљараца!

Осим убистава Дедовића и Хаџића, акцијом ”Вертикала” расвијетљена су и убиства Игора Дедовића и Стевана Стаматовића, те покушај убиства његове супруге Леле у Атини. Како је саопштио МУП Србије убиства су организовали и наручили један од вођа кавачког клана Радоје Звицер, те Дарко Шарић и Вељко Беливук. 

Брашњевића лоцирао МУП Српске

У акцији ”Вертикала” ухапшено је десет особа. Међу њима је и Милинко Брашњевић о којем се годинама ништа није знало све док га МУП Српске у септембру прошле године није лоцирао у БиХ и о томе обавијестио колеге из Србије. У међувремену Брашњевић је побјегао у Шпанију, гдје је и ухапшен.

У акцији су ухапшени још и Драган Томић звани Војник, Владимир Војиновић, Слободан Вујачић, Владимир Мандић, Наташа Дедић, Раде Стојичевић и Абаз Раби. Пријављени су и Ратко Живковић Земо, Милован Здравковић звани Тег и други.

Пратите нас и путем Вибера