MUP Republike Srpske

Otkriven motiv ubistva Radenka Bašića

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2022. 19:04

Dalibor Railić znao je da ubijeni načelnik Radenko Bašić zna za njegovu umiješanost u organizovani kriminal i šverc drogom i to je motiv ubistva potvrdio je ministar Dragan Lukač. Ubistvo je naručio jer se bojao da će doći do njega, pokušao je je zaštiti sebi jer je u Bašiću vidio opasnost i zato je pokušao to da zaustavi, kaže Lukač.

Zaustavljanja neće biti, tvrdi ministar. Ovo je, kaže, samo okidač da se u obračun sa kriminalcima krene još žešće. Lukač je naveo da je SIPA imala određena saznanja da je ugrožen jedan policajaca, ali da ta informacija nikada nije stigla u MUP zvanično. I iz tih informacija je takođe isplivalo ime Dalibora Railića. 

“Informacija koja je bila u opticaju je da je SIPA konkretno u kancelariji u Mostaru od doušnika koje je donio informaciju da može da dođe do ugrožavanja policajca i tu je pominjao upravo Railića ona je u decembru došla do nas ali nikad nismo imali konkretnu info da može doći do ugrožavavanja našeg inspektora, ali tu se pominjao Railić kao neko ko traži izvržioca da ubije policajca za novac“, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Efiaksnom akcijom policija je ubzo došla i do izvršioca i naručioca ubistva, kaže direktor Policije. Za prvu privedenu osobu ispostavilo se da ubistvo i jeste naručila, kaže Siniša Kostrešević. Za samo jednu noć privedeno je 20 osoba, a među njima su bili i izvršilac ubistva i njegov pomagač, koji je bio dio cijele priče.

“Ja sam u ponedjeljak rekao da ćemo uraditi sve prevrnuti svaki kamen  ali da nećemo dozvoliti da ovakav slučaj ostane nerasvijetljen i pokazali smo da smo došli i do naručioca i izvršioca”, rekao je Kostrešević.

Obračuna će biti i u policijskim redovima. Nema mjesta u MUP-u ni za koga ko sarađuje sa kriminlacima i sklapa dogovre sa njima. Svako ko je imao kontakt sa Railićem ili bilo kojim drugim kriminalcem biće izbačen iz MUP-a.  

“Nažalost u našim redovima imamo one koji imaju dilove sa kriminalcima koji se boje kriminlaca, takvi ne zaslužuju da budu u redovima MUP-a moramo sa njima da se obračunamno i to ćemo uraditi. Svakako ćemo od Prijedora da krenemo sada da utvrdimo, sve i jednog policajca koji je sa Railićem ili njegovom ekipom i bilo kojim kriminalcem u Prijedoru imao bilo kakakv kontakt,  on mora biti otkriven i izbačen iz MUP-a“, naveo je Lukač.

Sva dešavanja u Prijedoru trebalo bi da doprinesu i izmjeni zakonskih regulativa. Oštrije kazne za izvršioce ali i dupla kazna za policajce za koje se utvrdi da su bili sa druge strane zakona. Kada je riječ o Bašićevom ubistvu, poručeno je da svaka godina zatvora ispod maksimalne kazne ne bi bila prihvatljiva ni za MUP Republike Srpske niti Bašićevu porodicu.