Отворена нова истрага: Тужилаштво испитује гдје је Сара?

Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало је предмет и покренуло истрагу у вези са случајем смрти бебе Саре, новорођенчета Александре Благојевић и Милоша Купрешанина из Бањалуке, која је 2018. године преминула у УКЦ Репблике Српске.

Истрага је покренута након открића Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) приказаних у документарном филму ”Гдје је Сара?”, а које се тичу ДНК анализе посмртних остатака двије бебе за које је вјештачењем утврђено да не припадају биолошким родитељима, односно Александри Благојевић и Наташи Стијак.

”Поводом информација објављених у документарном филму ”Гдје је Сара?” на порталу Центра за истраживачко новинарсто, тужилаштво је по службеној дужности формирало у вези са радњама обављеним након смрти новорођенчета Александре Благојевић и Милоша Купрешанина и новорођенчета Наташе Стијак, ради провјера изнесених навода, прикупљања свих потребних информација и обавјештења и утврђивања свих околности”, рекла је портпарол ОЈТ Бањалука Маја Ђаковић Видовић.

У Тужилаштво наводе да су раније истраживало околности лијечења Благојевићеве, као и саму смрт дјетета наводећи да ту нису пронађени елементи кривичног дјела.

”ОЈТ Бањалука је 05. октобра 2021.године донијело наредбу о неспровођењу истраге поводом праћења трудноће, порода, боравка у болници оштећене Александре Ђилас сада Благојевић и смрти новорођенчета 8. септембра 2018.године, против УКЦ РС, због кривичног дјела непружање љекарске помоћи из члана 197. став 5. у вези са ставом 1. КЗ РС. Истрага је обустављена јер не постоје основи сумње да је пријављено правно лице учинило предметно кривично дјело”, наводе у ОЈТ Бањалука.

Додаје да је на ту тужилачку одлуку оштећена уложила притужбу Главном окружном јавном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Бањалука,  који је рјешењем одбио притужбу као неосновану.

”Против рјешења Главног окружног јавног тужиоца оштећена је изјавила приговор Главном републичком јавном тужиоцу, Републичког јавног тужилаштва РС, који је рјешењем приговор одбио као неоснован”, наводе у тужилаштву.

Тражећи Сару, њени родитељи су морали ископати два тијела са дјечије парцеле бањалучког гробља на Побрђу. У Универзитетско клиничком центру Републике Српске у Бањалуци годишње умре 20-ак новорођенчади, а ако родитељи не преузму њихова тијела УКЦ РС их након обдукције шаље Јавном подузећу Градско гробље, које их сахрањује поред других беба истих судбина, објавио је Центар за истраживачко новинарство.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: