Pet i po godina zatvora i novčana kazna: Poreski inspektori osuđeni zbog uzimanja mita

  • 20.04.2021. 16:19

Nekadašnji inspektori Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru Nemanja Barović i Mihajlo Ristić osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora i novčane kazne zbog primanja mita.

Barović je dobio tri i po godine i 6.000 maraka  novčane kazne,  a Ristić dvije godine zatvora i 3.000 maraka. Obojici je izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.

Barović je osuđen za dvije od četiri tačke optužnice, a Ristić za jedno uzimanje mita. 

Prema presudi Barović je osuđen jer je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze. 

Osuđen je i da je zajedno sa Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni za te usluge dobili po 100 KM. 

Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM. 

Presudu Baroviću i Ristiću je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić koji je istakao da je sud iz dokaza utvrdio da su počinili krivična djela za koja ih je osudio, piše Glas Srpske.

Istakao je da je u nedostatku dokaza Barović oslobođen optužbi da je od vlasnika i poslovođe u firmi “ND Pile prom” Nemanje Šarengaće uzeo 5.000 evra i 250 KM kako bi izbjegao da obavi svoj posao i izvrši provjere te da mu je zatim  tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa. 

Sudija Gavrić kazao je da sud nije mogao da pokloni vjeru izjavi svjedoka Šarengaće jer je bila manjkava, neuvjerljiva i nedosljedna. 

Gavrić je istakao da će obojica osuđenih novčane kazne morati da plate u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude, nakon čega će se pokrenuti prinudna naplata.

– Ukoliko se u roku od godinu ne naplati, novčana kazna će biti zamijenjena zatvorom tako što će se za svaki 50 KM, odrediti dan zatvora – pojasnio  je Gavrić.

Presudom je od Barovića oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi kao i 100 KM. Od Rističća je oduzeto 100 KM, a oba su obavezani da plate sudske tropškove. 

Optuženi inspektori uhapšeni su u lani akciji “Svodna”, kada je u Barovićevoj garaži pronađeno 21.400 evra skrivenih u knjizi “Etički kodeks za profesionalne računovođe”.

ŽALBE

Žalbe na presudu najavili su i Republičko tužilaštvo i odbrana. 

– Moj klijent je osuđen na nezakonitim dokazima. Pretres njegove kancelarije na dan kada je uhapšen u jednom dijelu od 09 do 13.35 časova vršen je nezakonito bez naredbe. Njega i advokata su inspektori izveli iz prostorije dok su policajci ostali unutra. Novac je nađen tek kada je ponovo nastavljen pretres po dobijanju naredbe. Upitno je ko ga je ostavio – kazala je branilac Nemanje Barovića, Jasminka Jovišević.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.