Трагедија

Пијан усмртио четворо: Прњаворчанин са 142 km/h ударио у ”пежо” који је гурао пјешак

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци подигло је оптужницу против Бобана Ђекића (27) из Прњавора због изазивања стравичне саобраћајне несреће у којој су погинула четири држављанина Србије!

Tрагедија се догодила 27. августа 2023. године око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора када су погинули Александар Јовановић (19), Дејан Јовановић (23) и 7-годишња С.Ј. из Мачванске Митровице, те Видосава Јовановић (49) из мјеста Кленак код Руме.

Возио недозвољеном брзином од 142 km/h

У оптужници се наводи да је Ђекић био за воланом ”пасата 8”. Возио је пијан са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 g/kg и брзином од око 142 km/h, нa мјесту гдје брзина ограничена до 80 km/h.

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

”Оптужени је управљао аутомобилом ”пасат 8” магистралним путем Прњавор – Дервента. Ишао је према Прњавору и возио је у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 g/kg и недозвољеном брзином од око 142 km/h, иако је дозвољена брзина кретања на тој дионици пута 80 km/h", наводи се у отпужници.

Без кочења ударио у ауто које је гурао пјешак

Додаје се да је Ђекић био свјестан да тако може изазвати опасност за животе људи и пристао је на такву посљедицу. Појашњава да је оптужени у десној траци, без кочења, од позади ударио у ”пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић. Додаје се да на ”пежоу” није била укључена свјетлосна сигнализација, те да Јовановић на себи није носио свјетлоодбојни прслук, а возачева врата су била отворена. Остали страдали су сједили у ”пежоу” и то Дејан Јовановић за воланом, док су Видосава и дијете били на задњем сједишту.

”Усљед удара Александар је набачен на ”пасата”, а потом одбачен у канал. Преминуо је на лицу мјеста усљед разарања малог мозга и крварења у систем можданих комора”, наводи се у оптужници.

Након удара ”пасат” се зауставио у каналу са десне стране, а возило оштећених је од силине удара наставило кретање унапријед, те се заротирало прешло у лијеву саобраћајну траку, а потом се вратило и зауставило у десној траци.

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

У оптужници се наводи да је возач главом ударио у предње стакло и испао је из возила на коловоз. Задобио је прелом крова лобање и друге вишеструке повреде усљед којих је наредног дана преминуо. Путнице су остале заглављене у ”пежоу 206” и Видосава је усљед вишеструких повреда преминула у колима Хитне помоћи. Седмогодишња С.Ј. такође је задобила вишеструке повреде од којих је преминула током транспорта ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Оптуженом пријети до 15 година затвора

”Као учесник у саобраћају оптужени се није придржавао саобраћајних прописа свјестан да усљед таквог чињења може наступити забрањена посљедица и пристао је на исту, тако што је возилом управљао са концентрацијом алкохола у крви преко 1,50 g/kg и кретао се брзином која је преко 50 km/h била изнад дозвољене брзине кретања, а што је за посљедицу имало смрт четири лица”, наводи се у оптужници.

Уколико се докаже кривица Ђекићу пријети казна од три до 15 година затвора, уз казну забране управљања возилом.

Пратите нас и путем Вибера