Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv 21 lica sa dokazima iz "Skaj" i "Anom" aplikacija

  • Извор: СРНА
  • 30.08.2023. 13:20

Tužilaštvo BiH je u predmetu "Bojan Cvijetić i drugi" podiglo optužnicu protiv 21 lica za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana krivična djela.

Optužnica je podignuta protiv 18 fizičkih lica i tri pravna lica sa dokazima iz "Skaj" i "Anom" aplikacije, a u okviru predmeta biće zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko osam miliona KM u nekretninama i motornim vozilima.

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja krivičnih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više "Skaj" i "Anom" aplikacija za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su od 2019. do 2021. godine organizovali, isplanirali i realizovali međunarodno krijumčarenje više od 35 kilograma kokaina, krijumčarenog uglavnom iz Holandije i Belgije u BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje u susjedne zemalje, kao i Mađarske i Slovenije, navedeno je u optužnici.

Oni su optuženi za krijumčarenje više od 3.000 kilograma skanka iz Albanije, kao i susjednih zemalja u BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine skanka u BiH gdje je zaplijenjeno oko 316 kilograma, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženima je stavljeno na teret da su počinjenjem krivičnih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su pranjem novca ubacivali u legalne finansijske tokove, kupovinom većeg broja nekretnina /stanova, zemljišta/, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta, kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, osam stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD i drugih.

Među optuženima su nekadašnji savjetnik ministra bezbjednosti Bojan Cvijetić i nekadašnji zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mladen Milovanović.

Optuženi su i Petar Dukić, Milovoje Todorović, Aleksadar Nikolić, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić.

Optužena su i pravna lica "Milko" Laktaši, "21 maj" Laktaši i "Star-R" Istočno Novo Sarajevo.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!