ATV

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv pet lica: Terete se za navođenje na prostituciju

  • 26.12.2019. 15:17

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica koja ih tereti za krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju.

Optužnica je podignuta protiv Almira Hadžiahmetovića, Ermina Šalake, Alena Hodžića, Abdulaha Međića i Almira Grgića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ih tereti da su od januara 2015. do 4. novembra 2016. godine, radi sticanja lične materijalne koristi, stupali u kontakt sa djevojkama koje su bile u teškom materijalnom i socijalnom položaju, koje su navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac u Austriji i NJemačkoj.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali i kreirali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da je riječ o osobama mlađe životne dobi koje su se nalazile u nepoznatim državama i gradovima i nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, što im je dodatno otežavalo situaciju.

Optuženi su od žrtava uzimali znatan iznos dobijenog novca, a istragom je utvrđeno da je prvooptuženom Hadžiahmetoviću putem deviznih transakcija iz inostranstva uplaćivan dio novca stečen prostitucijom i da je tako ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 154.858 KM, od čega su uzimali i drugi optuženi.

Tužilaštvo je najavilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.