Смедерево

Подигнута оптужница за масакр у Младеновцу, Блажићу пријети 20 година затвора

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 11:12

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића због сумње да је 4. маја у селима Мало Орашје и Дубона убио 9, а ранио 12 особа. Блажићу збога кривичног дјела тешко убиство пријети казна затвора од 20 година.

Оптужницом су обухваћени и његов отац Радиша Б., као и рођаци Горан и Борис Г- из Крагујевца.

„Урошу Б. се ставља на терет да је извршио кривично дјело Тешко убиство из чл. 114. став 1.тачка 2. и 11. Кривичног законика у стицају са кривичним дјелима Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. став 4. у вези става 1. 2. и 3. Кривичног законика, Отмица из чл. 134. став 2. у вези става 1. Кривичног законика и Неовлашћено коришћење туђег возила из чл. 213. став 1. Кривичног законика“, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Смедереву.

Како се даље наводи, на основу прикупљених доказа у истрази, постоји оправдана сумња да је Урош Б. 4.маја.2023. године, око 22,20 часова, управљајући путничким возило марке Мерцедес“, у ком је понио аутоматску пушку произвођача Застава, модел ,,М 70 АБ2, са механички уклоњеним фабричким бројем, пиштол марке ,,Токарев“ ТТ-33, са неколико оквира муниције за аутоматску пушку и пиштољ, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, дошао код Споменика „Палих бораца“ у селу Мало Орашје, гдје је уочио групу млађих лица који су се дружили и слушали музику, након чега је без икаквог повода, са намјером да их лиши живота, изашао из возила и рафалном пальбом из наведене аутоматске пушке испалио више десетина пројектила у правцу оштећених лица, након чега је, када је испразнио оквир са муницијом, исти замијенио и наставио да пуца у оштећене, од којих је неке већ погодио и који су се налазили на земљи, којом приликом је на лицу места лишио живота М.М., док су од задобијених повреда у здравственим установама преминули Н.С.,Л.М., П.М. и малолетни Н.М. и А.М., сви из Малог Орашја.

Том приликом окривљени Урош Б. је ранио још четири особе, док је на још четири оштећена лица пуцао, али их је промашно.

Након тога, како је утврдила истрага, Урош Б. се возилом којим је дошао на лице мјеста, одвезао у село Дубона, која се налази на удаљености од неколико километра, гдје је уочио више лица који су предузимали радове на огради дворишта и са намјером да их лиши живота, изашао је из возила и из ватреног оружја означеног пиштоља марке „Токареy" испалио више пројектила у правцу наведене групе лица, као и у још једног оштећеног који се налазио у непосредно близини, којом приликом их је погодио пројектилима, нанијевши им тешке тјелесне повреде.

Окривљени Урош Б. се након тога, поново одвезао наведеним возилом недалеко одатле до ОШ „Момчило Живојиновић“, гдје је зауставио возило, ушао у двориште школе и том приликом, са намјером да их лиши живота, из наведене аутоматске пушке почео да пуца у правцу више лица која су се ту међусобно дружили, при чему је у оштећена лица, која је погодио, а који су се налазили на земљи, поново из непосредне близине пуцао лишивши живота на лицу мјеста М.П. и К.П., који су брат и сестра, док је Д.Т. усљед задобијених рана убрзо преминуо.

Критичном приликом окривљени Урош Б. ранио је и нанио тешке телесне повреде опасне по живот према још четворо оштећених лица, док је испалио и више пројектила у правцу још 4 оштећена лица, али их је промашио.

Даље, како је то утврђено у истрази, бјежећи са лица мјеста, у селу Шепшин уочио је паркирано путничко возило, са кључем за стартовање у контакт брави и са истим се одвезао у близину наплатне рампе у Малом Пожаревцу, гдје је оставио возило, а понио је са собом двије ручне бомбе, да би затим, неопажено пришао до такси возила, које је чекало на наплатној рампи, гдје је, уз пријетњу активирања ручних бомби, принудио оштећеног возача да настави кретање возилом како би избјегао полицијске службенике, док је у возилу била путница, одакле су наставили кретање према мјесту у општини Уб, гдје је оштећена путница изашла из возила, којој је запријетио да не смије ништа да пријави, а потом је наредио возачу такси возила да га одвезе до села Вињиште, на територији града Крагујевца, гдје је касније пронађен и лишен слободе од стране полицијских службеника, у пријеподневним часовима.

Истрагом је утврђено и да је Урош Б., у кући у којој је живео, неовлашћено држао већу количину оружја, делова за оружје и муницију.

Његовом оцу, Радиши Б. се ставља на терет да је извршио кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. ст. 4. у вези ст. 1, 2. и 3 Кривичног законика у стицају са кривичним делом Тешко дело против опште сигурности из чл. 288. став 2. у вези чл. 278 . став 1. Кривичног законика.

Истрагом је утврђено да је окривљени Радиша Б. у кући у којој је живио неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и то један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854,38 грама, као и различите дијелове за оружје.

Поред овог, истом се ставља на терет да је неовлашћено набавио већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних средстава, између осталог и аутоматску пушку са механички уклоњеним фабричким бројем произвођача ,,Застава“, модел ,,М70 АБ2, пиштољ марке ,,Токарев ТТ-33 “, као и муницију за наведено ватрено оружје, једну ручну бомбу М 52, једну ручну бомбу М 75 и једну кумулативну ручну бомбу М79, а потом је исту након куповине куће која се налази у Шепшину, тамо пренио и држао необезбијеђене на тавану куће, омогућивши тако свом сину окривљеном Урошу Б., коме је наведену кућу дао на коришћење, да дође у посјед овог наоружања и да га користи, вјежбајући пуцање из означене аутоматске пушке и пиштоља у подруму куће у џак песка, а коју аутоматску пушку, пиштољ и муницију је потом користио дана 4. маја 2023. године приликом лишавања живота 9 особа.

Горан и Борис Г. из Крагујевца, оптужени су због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дјело Недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. ст. 3. у вези ст. 1. и 2 у вези чл. 33 Кривичног законика, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава.

Оптужница је достављена Вишем суду у Смедереву на одлуку о потврђивању, са приједлогом да се према свим оптуженим лицима продужи притвор.

Окривљени Урош Б. у вријеме извршења кривичног дјела није имао навршену 21 годину, због чега, сходно одредбама чл. 44 а став. 2 Кривичног законика, њему није могуће изрећи казну доживотног затвора, већ као максималну казну, казну затвора у трајању од 20 година, што је тужилаштво и предложило у оптужници.

Казну затвора у трајању од 20 година, као јединствену максималну казну за оба кривична дјела која му се стављају на терет, тужилаштво је предложило да се изрекне и његовом оцу окривљеном Радиши Б.

За оптужене Горана и Бориса Г. тужилаштво је ставило приједлог да буду осуђени на казне затвора у трајању од по 6 година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.