Railić i drugi

Podignuta prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2022. 15:42

Tužilaštvo BiH objavilo je optužnicu protiv Dalibora Railića Dugog i još sedam osoba, koji se sumnjiče za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca i teško ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića. Ovo je ujedno i prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz dešifrovanih aplikacija Sky ECC i Anom.

Između ostalog, Railiću se na teret stavlja da je radi sprečavanja istraga za kriminal i krijumčarenje droga, pristupio organizovanoj grupi u okviru koje je Miljatović 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Bašića, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika teško narušilo bezbjednosnu u Prijedoru i cijeloj BiH, ističu u Tužilaštvu.

U optužnici u koju je ATV imao uvid, osim Railića, kao direktni izvršilac Bašićevog ubistva optužen je Aleksandar Miljatović (rođen 1988.), kao njegov pomoćnik Igor Repajić (1990). 

Pored gore navedenih, za trgovinu drogom terete se Haris Gredelj (1986.) iz Prijedora, Mirjana Vujović (1979.) iz Bileće, Željko Simić (1979.) i Aleksandar Ivković (1985.) iz Bijeljine, te Goran Gvozden (1982.) iz Gradiške.

Optužene terete za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Kriptovani telefoni

U optužnici se navodi da su svi optuženi za trgovinu drogom, uz izuzetak Gredelja, bili korisnici Sky aplikacije, a Aleksandar Ivković je imao dva kriptovana telefona. Preko njih su vršili komunikaciju međusobno, ali i sa drugim povezanim kriminalnim grupama, koji su pod istragom Tužilaštva BiH.

9kg marihuane plaćeno "audijem A6"

U prve dvije tačke optužnice stoji da je u periodu od 23.11.2020. godine do 1.2.2021. Ivković nabavljao marihuanu iz Crne Gore, a njega je putem Sky aplikacije kontaktirao Railić i naručio 9 kg, po cijeni od 1.900 evra po kilogramu.

U optužnici stoji da je na jednoj benzinskoj pumpi izvršena primopredaja robe, a da je Railić za drogu dao svoj sivi Audi A6.

Gredelj "pao" dok je zakopavao bure s drogom

Railić je, po trećoj tački optužnice, nakon što je nabavio veću količinu marihuane, dogovorio sa Harisom Gredeljom da mu proda jedan kilogram, kako bi on preprodao drogu na području Prijedora, a dio droge je planirao ilegalno prenijeti i preprodati u Hrvatskoj.

Nakon što je drogu prepakovao, Gredelj je stavio u plastično bure, koje je pokušao zakopati u mjestu Raškovac na desnoj obali rijeke Sane. To mu nije pošlo za rukom, jer su ga tu uhapsili pripadnici PU Prijedor, koji su tom prilikom i pronašli 1 kg marihuane.

Putem Sky aplikacije dogovaran kokain

U optužnici se navodi i da je Railić putem Sky aplikacije, u periodu od januara do februara 2020. godine, komunicirao sa Mirjanom Vujović i Željkom Simićem, sa kojima je bila dogovorena isporuka kilograma kokaina, po cijeni od 37.000 evra.

Drogu je u Bijeljini nabavila Vujovićeva, a Simić je bio vozač koji je vozilom sa posebnim "štekom" prevezao Railiću.

Nije ovo bila posljednja saradnja Vujovićeve i Railića. Naime, oni su, kako se navodi u tački 5. optužnice, već u martu iste godine dogovorili kupoprodaju još jednog kilograma kokaina po istoj cijeni, a ovaj put je Vujovićeva svojim automobilom dovezla robu Railiću. U decembru iste godine, ponovili su saradnju, a ovaj put je Railić drogu platio 39.000 evra.

Gvozden Railiću isporučio 16kg marihuane i 1kg kokaina iz Južne Amerike

U šest tačaka optužnice opisana je i saradnja Gorana Gvozdena i Dalibora Railića, koji su, kako se navodi, u više navrata dogovorili isporuku marihuane, koja je plaćana 600 KM po kilogramu. Gvozden je u četiri ture Railiću donio 16 kg opojne droge. U optužnici stoji i da je Gvozden Railiću isporučio i kilogram kokaina po cijeni od 37.200 evra, a radilo se o kokainu koji je do Gradiške stigao iz Kolumbije i Bolivije.

Railiću se na teret stavlja i pranje novca

U tački 13. optužnice, opisano je krivično djelo pranje novca, koje je samo Railiću stavljeno na teret. U optužnici se navodi da je u namjeri da prikrije kako je stekao novac, kupovao nekretnine i vozila, preko užih članova porodice. Otvorio je i štedni račun na kojem je držao oročeni novac. Sva imovina mu je privremeno blokirana, o čemu je ATV već pisao.

50.000 evra za ubistvo Bašića, Miljatović tražio kaparu

U ovoj tački se navodi i da je od Aleksandra Miljatovića tražio da za 50.000 evra života liši načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, jer je njega smatrao "krivcem" što je otežana preprodaja droge u Prijedoru. Miljatović je, kako se navodi, ovu ponudu prihvatio i za izvršenje dogovorenog tražio 5.000 evra kapare.

Miljatoviću se na teret stavlja da je od početka januara porikupljao podatke i informacije o životnim navikama i kretanjima Radenka Bašića, tako što ga je uhodio i snimao, a kameru je predao Repajiću.

U optužnici se navodi da se Miljatović 21. marta 2021. godine u ranim jutarnjim časovima dovezao u Prijedor Opel Astrom karavan, te je na putu ka radnom mjestu u 6:50 s leđa prišao Bašiću i ubio ga hicem u potiljak.


Nakon ubistva pobjegao je u Gradišku, odakle ga Igor Repajić vraća za Banjaluku. Vozilo korišteno za odlazak u Prijedor, Repajić rastavlja i prodaje u dijelovima na otpad.

Redigovana optužnica dostupna na sajtu Tužilaštva

Iz Tužilaštva BiH su zbog velikog interesovanja javnosti naveli da će činjenični opis optužnice, u redigovanom formatu, ubrzo biti dostupan na sajtu Tužilaštva.

Iz ove pravosudne institucije ističu da je podizanje i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz “Skaj” i “Anom” aplikacija, dobijenih od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Činjenični opis iz optužnice, redigovan u skladu sa smjernicama preporučenim od VSTS, biće dostupan na OVOM LINKU.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина