Trebinje

Policajcima pokazano kako da pomognu ugroženima u udesima

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 14:42

Načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica danas je u Policijskoj upravi Trebinje održao trening za policijske službenike koji vrše uviđaj saobraćajnih nezgoda kako bi im pokazao šta oni smiju da učine kako bi pomogli povrijeđenima, te istakao značaj ukazivanja prve pomoći, naročito za osobe koje su u najtežim stanjima.

Portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić rekla je novinarima da je osnovni cilj treninga da se uviđajnim ekipama koje izlaze na lice mjesta saobraćajne nezgode ukaže na ono što mogu da urade kako bi pomogli povrijeđenima, jer u većini slučajeva na mjesto saobraćajnih nezgoda prvo dođu policijski službenici, pa onda hitna pomoći.

Cvijetićeva je rekla da je doktor Paovica pokazao šta policijski službenici mogu da urade, a da ne ugroze zdravlje povrijeđenog.

On je istakla da nije na odmet da policijski službenici još jednom prođu ovaj vid prve pomoći povrijeđenim u saobraćajnim nezgodama, ali i licima koja zateknu na ulici da imaju zdravstvenih problema, kako bi im pružili osnovnu pomoć do odlaska u Hitnu medicinsku pomoć.

Cvijetićeva je napomenula da se ova aktivnost realizuje u okviru kampanje "101 život" čiji je cilj prevencija saobraćajnih nezgoda i smanjenje njihovih posljedica, što je došlo prigodno s obzirom na to da je proteklog vikenda evidentirano pet udesa, a jedno lice je poginulo.

Načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica rekao je novinarima da je najvažnije da policijski službenici poznaju bazičnu prvu pomoć, budući da moraju da je pruže unesrećenima, naročito onima koji su u najtežim stanjima.

"Ako je osoba bez svijesti ili mu prestane raditi srce, jako je bitno da onaj ko je na licu mjesta pruži prvu pomoć dok mi dođemo da nastavimo. Oni moraju da osobu izvlače, ako je ugroženo mjesto nesreće, na primjer kad automobil može pasti sa litice ili se će zapaliti. Cilj ovog predavanja je da im damo smjernice kako da to najbezbjednije urade", istakao je Paovica.

Vođa saobraćajnog sektora Policijske stanice Bileća Dragoslav Milićević rekao je da je više puta bio u prilici da pomogne unesrećenim u saobraćajnim nezgodama.

"Pokušamo da oslobodimo jedan dio tijela lica dok dođe Hitna pomoć ili vatrogasno društvo da bi oslobodilo lice. Oslobađamo put i pripremamo sve do dolaska Hitne medicinske pomoći", rekao je Milićević.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина