MUP SBK

Policajcu zbog podrške Bilalu Bosniću skidaju 15 odsto sa plate

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2022. 18:49

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona disciplinski je kaznilo policijskog službenika Ahmeda Mačka zbog podrške koju je na društvenim mrežama tokom prošle godine uputio Bilalu Bosniću, osuđenom za podsticanje na terorizam.

Novčanom kaznom u iznosu 15 odsto od plate Mačak je kažnjen zbog lakše povrede službene dužnosti nakon što je u avgustu prošle godine označio da mu se sviđa jedna od videoobjava na Facebook stranici "Bilal Bosnić".

U videu se navodilo "Brate, ti si slobodan uprkos zidovima", a objavljen je na stranici kreiranoj u julu 2021. godine, prenosi Birn.

Bosnić, koji je u vrijeme objave izdržavao zatvorsku kaznu od sedam godina zbog javnog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti i organizovanje terorističke grupe, 9. septembra prošle godine je pušten iz zatvora.

Njemu je 2016. godine potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa. U Vojkoviće je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gdje je ranije služio kaznu.

NJemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u "Islamskoj državi".

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji "Damask" zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Тагови: