Apel na roditelje

Porast broja djece koja konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance

  • 20.05.2021. 15:09

Sve je veći broj djece i omladine koja konzumiraju alkohol, drogu, psihoaktivne supstance i duvan što predstavlja veliku opasnost za njih, kao i cjelokupno društvo, istaknuto je nakon današnjeg sastanka Radne grupe za bezbjednost djece u Bijeljini.

Šef gradskog odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti LJubica Mlađenović apelovala je na roditelje i nadležne organe da pojačano prate kretanje i ponašanje mladih kada je riječ o konzumiranju štetnih i zabranjenih supstanci, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

"Samo multidisciplinarnim pristupom i zajedničkim radom nadležnih institucija i ustanova kao što su Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, Gradska uprava i drugi, možemo da pomognemo mladima i izvedemo ih na pravi put", istakla je Mlađenovićeva.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković naglasila je da se na osnovu istraživanja koje je sprovela ova institucija došlo do poražavajućih trendova, prema kojima se iz godine u godinu povećava broj mladih koji koriste alkohol i duvan, a da se starosna granica konzumenata spušta čak i na devet i 10 godina.

"Problem je nedostatak sistemske evidencije podataka o tome koliko djece i mladih koristi duvan i alkohol i to je jedna od naših preporuka upućena Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite", ukazala je Vukovićeva.

Ona je rekla da Ombudsman za djecu u svom radu insistira na jačanju porodice i njene podrške djeci, jer se na taj način najbolje preventivno djeluje.

"Potrebno je da se u obrazovni sistem uvede predmet o zdravom stilu života, pojača medijska aktivnost u pogledu edukacije mladih, kao i osjetljivosti cjelokupnog društva prema ovoj problematici. Veoma važno je i djelovanje inspekcijskih organa da bi se što bolje sprovodile zakonske mjere iz ove oblasti", navela je Vukovićeva.

Izvršni direktor Udruženja građana "Otaharin" Dragan Joković smatra da je od velikog značaja da obrazovne ustanove otvore svoja vrata za preventivne programe koje sprovode organizacije civilnog društva.

"Pozivam roditelje da se što više uključe u život i obrazovanje svoje djece, da ih kontrolišu i razgovaraju sa njima. Samo preventivnim djelovanjem možemo da utičemo na zdravlje mladih i tako suzbijemo problem", poručio je Joković. 

Тагови: