Трговина дрогом

Предмет ”Кодекс”: Оптуженима 22 године и 10 мјесеци затвора

Окружни суд у Бањалуци осудио је Милорада Вуковића Луиса и петорицу оптужених у предмету "Кодекс" на укупно 22 године и 10 мјесеци затвора због трговине кокаином и марихуаном у Бањалуци.

Mилорад Вуковић звани Луис осуђен је на шест година затвора. Кик боксер Лука Брковић осуђен је на четири година и два мјесеца, Филип Бојић је осуђен на три године, Горан Ђурица на три године и два мјесеца, те Саша Мирковић и Аљоша Марић на по три године и три мјесеца затвора.

Сви су оглашени кривим за неовлаштену производњу и промет дрогом, док су петорица осуђена и за омогућавање уживања опојних дрога, односно да су већем броју лица давали да шмрчу кокаин или пуше марихуану. За то дјело ослобођен је Филип Бојић.

Оптужницом свима је на терет стављено да су од краја 2019. до децембра 2021. године набављали и преподавали кокаин и марихуану у Бањалуци. 

Према оптужници Вуковић и Брковић су набављали веће количине кокаина, које је Брковић преносио Ђурици у теретани "Универзум" у Бањалуци, након чега су је вагали, миксали с другим супстанцама и препакивали у пакетиће од једног грама. Кокаин су продавали за износе од 100 до 500 КМ.

У другој половини 2020. у препродају се укључио и Марјановић који је, по упуствима Брковића, у априлу 2021. једном лицу продао 10 грама за износ од 1.000 КМ. У више наврата продавао је по пет грама за износ од 500 КМ...

Набављали су и веће количине марихуане и Бојић је, како се наводи у оптужници, на сваке три седмице Мирковићу предавао по пола килограма ради даље продаје. У продају су били укључени остали оптужени...

Двојица оптужени раније су споразумно признали кривицу и осуђени су на годину, односно пола године затвора и током суђења су саслушани као свједоци тужилаштва.

Казне испод законског минимума

Пресуду је изрекао судија Драган Улетиловић који је навео да је Вуковићу изречена минимална казна, док су осталима изречене казне испод законског минимума. На то су, како је навео, утицале отежавајуће и олакшавајуће околности. Као отежавајуће код Вуковића ја истакао то што је раније осуђиван, а код осталих упорност у извршењу кривичног дјела.

”Суд је доказе базирао на изјама раније осуђених лица, уживалаца дроге, као и исказима полицајаца, те материјалним доказима који су одузети од оптужених у истрази”, рекао је Улетиловић.

Вуковићу и Брковићу је након изрицања пресуде продужена мјера притвора. У изречену казну свима је урачунато вријеме проведено у притвору.

У судници 10 полицајаца и Давор Драгичевић

Изрицање пресуде протекло је под великим мјерама обезбјеђења. Чак десет судских полицајца је било присутно у судници. Оптужени су мирно испратили изрицање пресуде и у невјерици су одмахивали главама. Пресуди је присуствовао и Давор Драгичевић.

Пресуда није правоснажна, а браниоци оптужених најавили су да ће уложити жалбу Врховном суду РС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм