УИО

Пријавио лук па кријумчарио кромпир

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 09:24

У Царинској испостави Шамац одузели су 18.000 килограма кромпира који се покушао прокријумчарити у БиХ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО).

У Царинској испостави Шамац увозник је пријавио за увозно царињење пошиљку црвеног лука у количини 23.000 килограма, а током прегледа приложене документације изражена је сумња у врсту и количину робе.

Како наводе из УИО, приступљено је детаљном прегледу пошиљке, након чега је утврђено да се поред редовно пријављене робе у камиону налазила и роба за коју није приложена увозна царинска документација.

Непријављена роба је била сакривена на начин да је на четири задње палете био натоварен црвени лук, а у остатку пошиљке, у дубини товарног простора до којег није могуће приступити без детаљног истовара, пронађено је 18 палета конзумног крумпира укупне тежине 18.000 кг.

Како се даље наводи, претпоставља се да је замјена робе извршена из разлога што се приликом увоза крумпира из земаља ЕУ у БИХ плаћа додатна такса у износу 0,10 КМ по килограму, која се приликом увоза црвеног лука не наплаћује. 

Лице које је починило овај царински прекршај је прихватио одговорност, издан је прекршајни налог, а роба је трајно одузета и биће продана на јавној аукцији организованој у УИО.

"Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.