Лоциран

Процедура изручења Мишковића регулисана споразумом БиХ и Хрватске

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2023. 16:53

Основни суд у Бањалуци у случају уступања или преузимања поступка изручења осуђеног бјегунца Ивице Мишковића из Хрватске поступа када се стекну услови и након обраћања надлежних органа, према процедури која је регулисана споразумом о правној помоћи између БиХ и Хрватске, речено је Срни у овом суду.

Суд је подсјетио да је донио наредбу о расписивању потјернице против Мишковића који се налази у бјекству након изрицања првостепене пресуде.

Из Суда су истакли да је наредба о потјерници донесена 8. новембра, као и да је о томе сазнања имала и судска полиција, те је у складу с њиховом надлежности обавијестила Министарство унутрашњих послова Републике Српске и остале надлежне органе.

У Основном суду су навели да је на снази била и раније расписана међународна потјерница, као и да је јавно објављена пресуда којом је Мишковић за почињена четири кривична д‌јела обљубе са д‌јететом млађим од 15 година добио јединствену казну затвора у трајању од четири године.

"Израда наведене пресуде је у току и биће израђена у законском року од 30 дана", појаснили су у Основном суду.

Загребачка полиција саопштила је да након лоцирања бјегунца Мишковића из Основног суда у Бањалуци по изрицању затворске казне за тешко злостављање д‌јевојчице није било основа за његово даље задржавање, односно хапшење с обзиром на то да је и хрватски држављанин.

Из загребачке полиције су истакли да према одредбама Устава Хрватске хрватски држављанин не може бити изручен другој држави, осим кад се мора извршити одлука о изручењу или предаји, донесена у складу са међународним уговором или правном тековином ЕУ.

Мишковић, за сада, слободно шета Загребом, па је тако виђен у улици у којој се налази д‌јечији вртић, а јутрос је дошао и до редакције портала "24sata". Како преноси овај хрватски портал, он је врло неувјерљиво тврдио да "није крив" за оно за шта је осуђен, те да му је "све подметнуто". Потом је отишао у непознатом правцу, а редакција "24sata" о свему је обавијестила полицију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм