Детаљи са рочишта

Прочитане изјаве Александра Миљатовића у којима је признао убиство Раденка Башића

  • Извор: Аваз
  • 25.10.2023. 16:00

Читањем изјава Александра Миљатовића које је дао у МУП-у Републике Српске 27. марта 2022. године непосредно након хапшења данас је у Суду БиХ настављено суђење Далибору Раилићу, Александру Миљатовићу, Игору Репајићу, Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Горану Гвоздену, који се, између осталог, терете за организовани криминал, убиство начелника приједорске полиције Раденка Башића 21. марта 2022. године, те за прање новца и шверц дроге.

У прочитаним изјавама Александар Миљатовић је у детаље описао припреме и признао да је убио Раденка Башића.

Бројни приговори

Одбрана је прије читања изнијела приговоре на преурањеност и законитост сачињавања записника у МУП-у Српске, тврдећи да је Миљатовић био под притиском, те да је адвокат Борис Стојановић дошао тек пола сата након што се почело са узимањем изјаве Александра Миљатовића. Одбрана је навела да оптужени није потврдио поуку да се његов исказ може користити на главном претресу.

Након кратке паузе вијеће Суда БиХ није било јединствено у одлуци, те су већином гласова одлучили да се прочитају изјаве, а да ће о приговорима одбране, којих је било доста и након читања изјава, одлучивати накнадно.

МУП Српске: Пронађена документација која ће послужити у истрази

МУП Српске: Пронађена документација која ће послужити у истрази

Александар Миљатовић је тако и изјави датој у Управи за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске испричао да га је његов кум оптужени Игор Репајић упознао у љето 2021. године са Далибором Раилићем Дугим. У децембру исте године добио је понуду од Раилића да за 50.000 евра убије Раденка Башића. Kазао му је да у посљедње вријеме има проблема и да га често контролишу, те да то више не може да трпи, и да се проблем треба ријешити убиством Башића.

- Почастио би то са 50.000 евра и са 5.000 евра капаре. Ја сам рекао да ћу размислити - навео је Миљатовић.

Због лоше финансијске ситуације у којој је био, након десет дана Миљатовић је прихватио понуду, а Раилић му је рекао нека то обави послије 9. јануара  2022. када ће он бити на Јахорини. Миљатовић је добио капару од 5.000 еура и почео с праћењем Башића. Kупио је камеру на ПИK-у и поставио је на дрво преко пута улаза у зграду у којој је живио Башић у насељу Пећани у Приједору. Kамеру је премјештао и иза зграде, те поред гараже, али није био задовољан квалитетом снимка па је сам започео праћење. Долазио је из Лакташа углавном радним данима и пратио Башића.

Једног понедјељка су се мимоишли и Миљатовић га је поздравио са "Добар дан", а Башић му је на исти начин отпоздравио. Kасније још једном су се мимоишли када му је Миљатовић овај пута рекао "Здраво", те побјегао у хаустор зграде, али се ту убрзо појавио Башић па се Миљатовић укопао мислећи да га је "провалио".

Ухапшена три службеника Пореске: Договарали мањи износ дуга у замјену за мито!

Ухапшена три службеника Пореске: Договарали мањи износ дуга у замјену за мито!

- Одмјерио ме и рекао: "Здраво". Због тога сам направио паузу од два мјесеца – навео је Миљатовић.

Путем ПИK-а купио је опел астру плаве боје за 420 евра, а коју ће касније користити за бијег након убиства.

Први пут одустао

Миљатовић је 18. марта 2022. године дошао у Приједор с опелом у намјери да тог дана убије Башића. Сачекао је у 6.45 сати да Башић изађе из зграде и кренуо за њим. Одустао је након што су се раздвојили на раскрсници.

- Примијетио сам да ме камера ухватила и било је много људи па сам одустао - изјавио је Миљатовић.

Убиство је реализирао 21. марта у јутарњим сатима. Из руксака је извадио пиштољ Црвена застава калибра 7,65 милиметара, који је држао у ПВЦ кеси која је служила за задржавање чахуре и испалио му метак у потиљак.

- Он у задњем моменту врши благи отклон главом улијево као да ме је примијетио - навео је Миљатовић.

Послије тога је скинуо одјећу коју је имао на себи, и ставио је у ранац те је са аутом побјегао у Градишку.

У другој изјави датој истог дана објаснио је да је руксак с одјећом и кесом полио бензином и запалио с десне стране пута Бања Лука - Градишка. Kако је ватра захватила ниско растиње он је убрзо побјегао с тог мјеста. Пиштољ и чахуру је бацио у ријеку Врбас. Оба мјеста показао је полицијским истражитељима.

Претреси тзв. косовске полиције на осам локација на КиМ, нема ухапшених

Претреси тзв. косовске полиције на осам локација на КиМ, нема ухапшених

Навео је да је пиштољ користио прије тога за Божић у мјесту Kрухари, те да га је у својој кући чувао у ладици испод пећнице електричног шпорета.

Након питања полицајаца жели ли додати још нешто, Миљатовић је тада казао:

- Новац од капаре сам потрошио, овај новац што је пронађен је мој новац. Након што сам извршио кривично дјело нисам добио преостали дио новца од Раилића - навео је Миљатовић.

Раилићев адвокат Раде Ћулибрк је тражио да се прочитају и други искази које је дао Миљатовић, а тужилац Дубравко Чампара је казао да они свакако планирају прочитати и те изјаве.

Адвокат Ћулибрк је казао да се правична пресуда не смије темељити на изјавама Миљатовића датим у МУП-у Српске, јер су оне садржавале и неке нетачности.

Миљатовић прије убиства Башића вјежбао пуцање

Миљатовић прије убиства Башића вјежбао пуцање

Вијећу се на крају обратио и Далибор Раилић:

- Ја апсолутно немам никакве везе с овим убиством.

Наставак суђења заказан је за 8. новембар ове године.

Наводи из оптужнице

У потврђеној оптужници Тужилатва БиХ између осталог наведена је и ликвидација Раденка Башића.

- Тако се Далибор Раилић, а након што је преко Игора Репајића упознао Александра Миљатовића, неутврђеног дана у децембру мјесецу 2021. године, срео са Александром Миљатовићем у Приједору, и тражио од њега да лиши живота Раденка Башића за износ од 50.000 евра, а што је Александар Миљатовић и прихватио, и за извршење договореног преузео капару у износу од 5.000 евра, након чега је од почетка јануара 2022. године осумњичени Александар Миљатовић прикупљао информације о животним навикама и кретањима Раденка Башића, тако што га је уходио и снимао камером, коју је касније предао Игору Репајићу, да би се у јутарњим сатима 21. марта 2022. године, Александар Миљатовић довезао у Приједор, ПМВ марке "Опел астра" караван, плаве боје, које му је дао осумњичени Игор Репајић, те на путу ка радном мјесту у 06.50 сати, Александар Миљатовић пратио и пришао иза леда Раденку Башићу, код пјешчаног моста преко канала који спаја блок зграда „Ц“ и блок зграда „Г" у приједорском насељу Пећани, и из непосредне близине са намјером лишења живота из пиштоља марке "Црвена застава" калибра 7,65 мм, који је држао у ПВЦ кеси која је служила за задржавање чахуре, испалио један метак у потиљак Раденка Башића узрокујући му повреде, од којих је оштећени Раденко Башић преминуо на лицу мјеста, након чега је осумњичени Александар Миљатовић истим возилом побјегао у Градишку, а потом назвао осумњиченог Игора Репајића, траживши од њега да доде по њега у Градишку, што је овај и учинио, и одвезао га из Градишке на подручје Бањалуке, да би након тога Игор Репајић ради скривања трагова почињеног кривичног дјела тешког убиства, одвезао возило марке опел астра каравна, плаве боје, које је кориштено у припреми убиства на отпад, а које возило је потом растављено и продато у дијеловима на отпаду - наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: