Sanski Most

Psi lutalice zaklali ovce, ogromna šteta

  • Izvor: nezavisne.com
  • 15.11.2022.21:17

Psi lutalice u posljednje vrijeme nanose sve veću štetu poljoprivrednim proizvođačima na području opštine Sanski Most, a posljednji takav slučaj dogodio se u ponedjeljak oko ponoći na imanju Nikole Munjize, koje se nalazi na području sela Husimovci.

Vlasnik kaže kako mu je čopor pasa lutalica provalio u tor s ovcama, te je tom prilikom usmrćeno ili povrijeđeno više životinja.

"U jednom trenutku začuli su se lavež i buka koji su me prenuli iz sna. Bilo je pet ili šest pasa koji su vijali ovce, a dok sam intervenisao, šteta je već načinjena. Kasnije sam ustanovio kako su usmrćene četiri ovce, dvije sam pronašao nekih stotinu metara dalje, gdje su pobjegle ili su ih psi odvukli. Povrijeđeno je šest ovaca i neke ću morati zaklati", kaže Munjiza, prenosi portal "nezavisne.com".

Dodaje kako mu je pričinjena velika materijalna šteta, s obzirom na to da uzgaja stado od oko četrdesetak ovaca, te preživljava od njihove prodaje.

"Za mene je ovo veliki gubitak i ne znam hoće li mi neko nadoknaditi štetu. Bavim se poljoprivredom, imam i nešto kokoši, sijem žito, uzgajam voće i povrće", kaže Munjiza.

Na mjesto događaja su izašli pripadnici Policijske stanice Sanski Most, koji su obavili uviđaj, kao i veterinar Adnan Smajić.

"U posljednje vrijeme sve su češći ovakvi slučajevi, jer ima dosta pasa lutalica, posebno u rubnim područjima opštine. Oni se kreću u čoporima i u potrazi su za hranom, pa ovakvi incidenti nisu rijetkost", kaže Smajić.

Iako je tokom ove godine započet i realizovan program uklanjanja i zbrinjavanja pasa lutalica na području opštine Sanski Most, čini se kako njihova brojnost nije smanjena, te i dalje predstavljaju jedan od većih komunalnih problema.

Tagovi: