Апел

ПУ Бањалука: Опрезно са лицима који прикупљају добровољне прилоге

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 12:10

Држављанка Србије С.М. (30) ухапшена је преко викенда јер је у центру Бањалуке неовлаштено прикупљала добровољне прилоге за наводно лијечење обољеле особе.

У ПУ Бањалука наводе да је С.М. ухапшена због почињеног прекрашаја из Закона о јавном реду и миру.

”Полицијски службеници уочили су наведну особу која је носила фотографију обољелог лица и од грађана тражило добровољне прилоге. Извршеним провјерама утврђено је да се она представљало као овлаштено лице хуманитарне организације из Републике Србије и без потребне документације од грађана тражило добровољне прилоге у сврху наводног лијечења обољеле особе”, саопштено је из ПУ Бањалука.

Додају да су од С.М. одузети предмети који се могу довести у везу са почињеним прекршајем, а о свему је обавијештен дежурни судија Основног суда у Бањалуци – Одјељење за прекршаје и дежурни инспектор Теренског центра за странце Бањалука.

”ПУ Бањалука апелује на грађане да повећају опрез у случају појаве лица која добровољно прикупљају прилоге, те да не насједају не преваре приликом којих се од њих тражи да донирају новац у хуманитарне сврхе, а све у циљу како не би били оштећени извршењем неког од кривичних дјела или прекршаја”, наводе у полицији.

У полицији наводе да по Закону о јавном реду миру Републике Српске, добровољне прилоге, као и друге видове помоћи могу прикупљати привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације, грађани и њихова удружења уз претходну пријаву, која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на чијој се територији врши прикупљање прилога, на основу чега надлежни орган издаје потврду о пријави уколико је прикупљање добровољних прилога у складу са законом, или супротно томе доноси рјешење којим забрањује прикупљење добровољних прилога уколико то ремети јавни ред и мир или ако то налажу интереси безбједности.

Пријава за прикупљање добровољних прилога не подноси се у случају да се прилози прикупљају у оквиру привредног друштва или неког другог правног лица ради постизања заједничких циљева и задовољавања посебних потреба радника; прикупљање прилога које организује мјесна заједница на својој територији или скупштина етажних власника ради одређених циљева у оквиру активности мјесне заједнице, односно заједнице етажних власника; прилози прикупљају умјесто карата за културне манифестације које организују политичке организације и удружења грађана, у складу са програмом својих активности и када прикупљање прилога организују вјерске заједнице.

”Грађанима савјетујемо да поступају опрезно у ситуацијама када се од њих тражи новац за добровољне прилоге и у хуманитарне сврхе, те да у случају да им се обрате сумњива лица исто пријаве најближој полицијској станици или на бесплатан број телефона 122”, саопштено је из ПУ Бањалука.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм