Пресуда

Шакић ослобођен оптужби за убиство Ћулума

Окружни суд у Бањалуци изрекао је ослобађајућу пресуду Синиши Шакићу (38) званом Кинез по оптужници за тешко убиство Славише Ћулума (34), који је изрешетан у сачекуши у Драгочају код Бањалуке.

Шакићу је након пресуде укинут притвор и чим заврши неопходну процедуру у КПЗ Бањалука он је слободан човјек.

Шакић је судницу напустио широког осмијеха, поздрављајући се са својим браниоцима.

Према оптужници Шакић је заједно и у договору са непознатом особом набавио мотоцикл, који је користио за ”извиђање" терена гдје су планирали убиство, као и аутоматско оружје и муницију којим ће извршити злочин.

”Шакић и непозната особа прилагодили су двије локације у Драгочају, у пошумљеном појасу поред локалног пута који су користили за своје скривање и скривање мотоцикла, те за осматрање и извршење кривичног дјела. Затим су 15. маја прошле године око 11.15 часова у засеоку Кочићи у засједи сачекали Ћулума који је возилом наишао путем”, наводи се у оптужници.

У критично вријеме Ћулум се голфом шест кретао макаданским путем, недалеко од куће у којој је боравио са мајком и очухом, када су нападачи из ”бункера” уз пут запуцали према њему. Према возилу су испаљена најмање 22 хица из два аутоматска оружја, која су Ћулуму нанијела више тешких повреда од којих је на мјесту остао мртав.

Испаљена 22 метка, погођен у главу и срце

Током суђења вјештаци су навели да је на Ћулума пуцано са три стране. Погођен је, између осталог, у главу и срце и није имао промил шансе да преживи. Утврђено је и да је 13 хитаца испаљено из једне, а девет из друге аутоматске пушке. Међутим, оружје којим је убијен током истраге није пронађено.

Након убиства, убице су мотоциклом побјегле с мјеста злочина. Снимљени су надзорним камерама како бјеже из Драгочаја. Били су обучени у маскирну одјећу, док су преко глава носили мотоциклистичке кациге. Наводно су побјегли према Козари, на подручју општине Градишка. Међутим, ни мотоцикл током истраге није пронађен.

Сукоби и убиство Недељка Ћулума

Током суђења Републички јавни тужилац Сњежана Петковић изводила је доказе којима је као мотив убиства наводила дугогодишњи сукоб између Шакића и Ћулума.

Епилог тих сукоба била је смрт Недељка Ћулума, Славишиног брата, који је убијен у априлу 2010. године. Ћулумова екипа је тада пуцала и ранила Јована Јошила, Шакићевог пријатеља који је у том тренутку возио његов џип чироки. Јошило је узвратио паљбу и убио Недељка. Након суђења Јошило је ослобођен кривице јер је оцјењено да је Недељка убио у "нужној одбрани". С друге стране Ћулум је због покушаја Јошиловог убиства и пљачке банке осуђен на 13 и по година затвора. Казну је одлежао у фочанском затвору из којег је изашао мјесец дана прије него што је убијен.

ДНК откривен на грани на мјесту злочина

Као крунски доказ тужилаштва на суђењу је презентовано вјештачење ДНК трага, пронађеног на грани на мјесту злочина, који се поклопио са ДНК оптуженог Шакића. Такође, на одјећи и мотоциклистичкој кациги које су одузете у претресу Шакићеве куће откривени су трагови за које су вјештаци навели да ”могу потицати” од барутних честица.

С друге стране одбрана је тврдила да Шакић има алиби и да у вријеме убиства није био у БиХ, већ у Сиску у Хрватској.

Суђење је почело у мају 2021. године, а пресуда је неправоснажна и обје стране имају право жалбе Врховном суду Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!