Суд БиХ

Самарџија још два мјесеца иза решетака

  • Извор: АТВ
  • 11.01.2024. 12:09

Суд Босне и Херцеговине продужио је притвор Младену Самарџији који је почетком децембра прошле године ухапшен на Јахорини, а који је окарактерисан као до сада најтраженији бјегунац.

– Суд је 10. јануара у предмету Младен Самарџија и други прихватио приједлог Тужилаштва БиХ и донио рјешење којим је осумњиченом Младену Самарџији продужен притвор за наредна два мјесеца те исти по овом рјешењу може трајати најкасније до 9. марта  или до нове одлуке Суда – рекли су из Суда БиХ.

Самарџија је 11. децембра ухапшен у оквиру акције “Токио”, а терете га за почињење кривичног дјела “Организовани криминал”, у вези с кривичним дјелом “Неовлаштени промет опојним дрогама”, “Прање новца” и кривично дјело “Ометања рада правосуђа”.

Међународна полицијска агенција Еуропол објавила је своје информације о хапшењу Младена Самарџије, који је наводно припадник кавачког клана, односно како из ове агенције истичу, “вођа међународне организоване криминалне групе која се бавила трговином кокаина и хероина”.

Ко је ''губио'' доказе о Самарџији и да ли је бјегунац имао заштиту?

Ко је ''губио'' доказе о Самарџији и да ли је бјегунац имао заштиту?

Иако га је Словенија уврстила на листу 50 најтраженијих бјегунаца Европске уније (eumostwanted.eu), Самарџија је у БиХ уживао слободу, као и сви грађани. Знајући да га држављанство БиХ штити од изручења, није се крио, већ се отворено кретао и живио на релацији Бањалука - Сански Мост. 

Добро упућени извори откривају да је Самарџија из Словеније побјегао 2021. године, након што га је тамошња полиција осумњичила да се налази у врху криминалне групе која се бавила трговином дроге. Чим су похапшени курири, с којима је сарађивао, Самарџија је ”дигао сидро” и склонио се у БиХ.

Отворио фирму у Санском Мосту

”Захваљујући поријеклу мајке, које вуче са подручја Санског Моста, уписао се у Матичну књигу држављана БиХ, те легално добио документа. Уживао је све слободе и 2022. је на своје име отворио фирму "Luxera Rent" д.о.о. Сански Мост која се бави изнајмљивањем аутомобила. Услуге те фирме су доступне у више градова у Српској”, наводи извор из истраге.

Од доласка у БиХ Самарџија је био предмет интересовања истражних органа. Међутим, како није било основа за његово изручење Словенији или процесуирање у БиХ, по Интерпол потјерници није ни хапшен. Чак и када је у септембру прошле године ухапшен на Палама са 58.000 евра у кешу, пуштен је на слободу.

Европол се огласио о хапшењу Самарџије!

Европол се огласио о хапшењу Самарџије!

Док се Самарџија ”шепурио” по Бањалуци нову истрагу против њега покренули су Тужилаштво БиХ и Управа за организовани и тешки криминалитет (УОТК) МУП-а Републике Српске. Та истрага, која је вођена више од годину дана, резултирала је хапшењем прије два дана у акцији ”Токио” због сумње да је наставио да руководи криминалном групом која је кријумчарила велике количине дроге са подручја Јужне Америке и Европске уније у БиХ и сусједне земље.

Планирање напада на инспектора УОТК

Документована су му и нова кривична дјела. МУП Српске је саопштио да је осумњичен и за ометање рада правосуђа. Како сазнаје АТВ ради се о припремању напада на инспектора УОТК.

Самарџија намјеравао напасти породицу инспектора МУП-а Српске? Погледајте дио рочишта

Самарџија намјеравао напасти породицу инспектора МУП-а Српске? Погледајте дио рочишта

”Дошло се до сазнања да је Самарџија ангажовао човјека да прикупља информације о инспектору МУП-а Републике Српске. Скупљао је податке о његовим навикама, породици, адреси на којој живи, возилу које користи и слично, а наводно је тражио и извршиоца који би починио напад”, рекао је извор АТВ-а. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.