Акција ”Плуг”

СИПА ухапсила 12 особа: Шверцом дувана оштетили буџет за 750.000 КМ

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2023. 11:25

Истражиоци СИПА ухапсили су 12 особа у оквиру акције "Плуг" усмјерене на откривање организоване криминалне групе која је шверцовала дуван, чиме је буџет БиХ оштећен за најмање 750.000 марака!

У СИПА наводе да су у току претреси на 17 локација у Кантону Сарајево, Тузланском кантона и у општини Сребреница, а досада је откривено и заплијењено око 1.000 килограма дувана за наргилу, те већи износ новца.

"До сада је ухапшено 12 особа, која се сумњиче да су од марта 2023. године споразумно дјеловала на стицању противправне имовинске користи недозвољеним прометом акцизних производа на начин да су вршили  набавку дувана за наргиле у Републици Србији. Дуван су потом кријумчарили у БиХ, те незаконито складиштили на више локација и вршили даљу продају, при чему су избјегавали вршење обрачуна и плаћања пореских давања прописаних пореским законодавством БиХ, у циљу стицања противправне имовинске користи", саопштила је СИПА.

Додају да је на тај начин нанесена штета буџету БиХ у износу од најмање 750.000 КМ.

"Приликом претреса  до сада је откривено  и привремено одузето око 1000 килограма дувана за  наргилу, већа количина новца и други предмети који могу послужити као доказ", наводе у СИПА.

Додају да се група терети да су починил кривична дјела организовани криминал, недозвољен промет акцизних производа, недозвојено складиштење робе, кријумчарење и злоупотреба службеног положаја.

Претреси се врше по налозима Суда БиХ и под наџором Тужилаштва БиХ у сарадњи са Федералном управом полиције, МУП-ова Кантона Сарајево и Тузла, те Управом за индиректно опорезивање БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)