Врховни суд Републике Српске

Смањена казна педофилу који је обљубио три сестре!

Врховни суд Републике Српске смањио је казну Драгану Б. (27) из Лакташа и правоснажно га осудио на јединствену казну од 13 година затвора због обљубе три малољетне сестре, млађе од 15 година!

Ради се о једном од најшокантнијих случајева педофилије икада откривених у Босни и Херцеговини. Жртве педофила су биле три сестре (рођене 2005., 2007. и 2008. године), а осуђени је био у љубавној вези с њиховом мајком М.Ј. (41). И против ње је вођен поступак због сумње да је пред кћеркама имала сексуалне односе с љубавником.

Ово је трећи пут да је Врховни суд Републике Српске одлучивао у овом предмету. У два наврата су укидане пресуде којима је Драган Б. био осуђен на 19, односно 17 година затвора. Након поновљеног суђења Окружни суд у Бањалуци у септембру прошле године Драгана Б. је осудио на 15 година затвора и та казна је сада смањена на 13 година.

Пресуда је изречена након што је Врховни суд Републике Српске жалбу тужилаштва одбио као неосновану, док је жалбу одбране дјелимично уважио, те преиначио првостепену пресуду. Тако је Драган Б. оглашен кривим за три кривична дјела обљубе са дјететом млађим од 15 година, те за задовољење полних страсти пред дјететом.

”Преиничава се пресуда Окружног суда у Бањалуци у одлуци о кривичној санкцији, тако што се за три кривична дјела обљубе са дјететом млађим од петнаест година на штету једне дјевојчице осуђује на шест година затвора, на штету друге жртве казну од четири године и на штету треће жртве казну од четири године. За кривично дјело задовољење полних страсти пред дјететом утврђује се казна од једне године. Примјеном закона казне се обједињују у јединствену од 13 година затвора”, рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Оптуженом је у казну урачунато вријеме проведено у притвору од 6. фебруара 2020. године до данас.

Према оптужници Драган Б. је био у љубавној вези са мајком жртава и одсуству оца дјеце сваки дан је боравио у њиховој кући, помажући у пољопривредним радовима и слично. Злостављање се одвијало од фебруара 2019. до фебруара 2020. године. Како се наводи у оптужници, Драган Б. је више пута имао сексуалне односе са дјевојчицама у својој, али и њиховој кући, а понекад чак и у вријеме док је мајка жртава била у другој просторији.

Суђење у овом предмету је било затворена за јавност због осјетљивости предмета и заштите жртава.

Судски процес је у три наврата поновљен. У првој пресуди, коју је укинуо Врховни суд РС, као жртва сексуалног злостављања помињала се и четврта, најмлађа сестра, која је 2013. годиште. Међутим, по укидању пресуде тужилаштво је одустало од гоњења Драгана Б. за ту жртву, а разлог је био то што она истражиоцима и психолозима није могла дати информације о кривичном дјелу. 

Иначе у ранијим пресудама се наводило да Драган Б. има веома низак коефицијент интелигенције - раван дјетету.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.