Корона уговори

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

Свједочењем Станислава Палије, некадашњег предсједника Управног одбора (УО) Института за јавно здравство Републике Српске (ИЗЈ РС) у Окружном суду у Бањалуци данас је настављено суђење Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима у предмету ”Корона уговори”.

Палија је у судници испричао да је допуна плана набавки, која је била на дневном реду УО у јуну 2020. године, била супротна Закону о јавним набавкама.

”Та допуна је била ретроактивна, јер су набавке већ биле урађене. Било је примједби око врсте поступка, јер су неке набавке збирно биле наведене у једној алинеји, која се односи на набавке закључене споразумом. Тако је вриједност премашивала одредбу да споразумне набавке не могу бити веће од 6.000 КМ. Појашњено нам је да се ради о више набавки мање вриједности, које су спојене, али сам сматрао да то не треба тако”, рекао је Палија.

Он каже да је оптужени Зељковић, иначе бивши директор ИЗЈ РС, с дневног реда повукао ту тачку на којој се требало расправљати о допуни плана јавних набавки и рекао да ће ускладити план, али да он више никада није враћен на расправу Управном одбору.

Палија је у судници рекао да је упознат да је Влада Републике Српске ”пребацила” ИЗЈ РС 15 милиона марака за набавку заштитне опреме од вируса корона, те између осталог и за покретну болницу. Појаснио је да се УО није састајао од фебруара до средине јуна 2020. године, те да је он за закључак Владе РС, којим је ИЗЈ РС задужује за јавне набавке медицинске опреме у корони, сазнао тек по добијању материјала за сједницу УО у јуну. Додао је да су сједнице УО заказиване на основу захтјева директора, оснивача или неког од чланова управног одбора.

Палијином исказу приговорила је Јадранка Ивановић, Зељковићев бранилац, наводећи да је по статуту и он могао сазвати сједницу УО, што је и требао учинити. Нагласила је да је тужилаштво о допуни плана јавних набавки свједока испитивало седам дана прије него што је уопште прибавило тај доказ. Она је потом упитала свједока да ли је упознат за правила о јавним набавкама ИЗЈ РС које предвиђају да се у изнимним случајевима план набавке може мијењати или допуњавати.

”Правилници се усклађују са Законом о јавним набавкама”, одговорио је Палија.

Подсјетимо, Зељковића оптужница терети за злоупотребу службеног положаја и примања мита. Директор фирме ”Проконтрол ” Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке. Према оптужници њиховим злоупотребама РС је оштећена за најмање 1,3 милиона марака. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина