Суд БиХ

Суђење за убиство Башића: Миљатовић продао Раилићу пиштољ којим је убијен Шмит

 • Извор: Аваз
 • 05.10.2023. 18:46

Саслушањем тројице свједока јуче је у Суду БиХ настављено суђење Далибору Раилићу, Александру Миљатовићу, Игору Репајићу, Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Горану Гвоздену, који се, између осталог, терете за организирани криминал, убиство начелника приједорске полиције Раденка Башића 21. марта 2022. године, те за прање новца и шверц дроге.

Свједок Слободан Лукић је, заједно с оптуженим Александром Миљатовићем, који се терети као директни извршилац ликвидације Башића, радио у аутосервису “Вокић”.

Лукића, који је у то вријеме био малољетан, Миљатовић је замолио да код себе држи пиштољ ЦЗ.

Лукић је пристао, узео је пиштољ и однио га кући, да би потом оружје његова дјевојка пребацила у њихов стан. Свједок није ништа посумњао када је прочитао да је Миљатовић ухапшен након убиства Башића. Потврдио је да је и њега полиција ухапсила те да су му у стану пронашли пиштољ који му је дао Миљатовић.

Након саслушања Лукића, Раилићева адвокатица је затражила да тужилац објасни с ким се доводи у везу пиштољ који је одузет од Лукића, а судија је дозволио да тужилац да објашњење.


Драматичан видео: Мушкарац пао на шине, воз прешао преко њега

Драматичан видео: Мушкарац пао на шине, воз прешао преко њега

Тужилац Дубравко Чампара је казао да Тужилаштво тврди да је Александар Миљатовић продао Далибору Раилићу пиштољ који је нађен на мјесту убиства 2021. године у Приједору.

"Отварањем апликације Скај видјели смо да Миљатовић шаље слику пиштоља који је нађен на мјесту убиства човјека у Приједору 2021. године. Тај пиштољ продао је Раилићу. Сада имамо још један пиштољ, а који је дао овом момку. Доказујемо да су знали да су продавали пиштоље којима су вршена убиства и да су починили ова кривична дјела", казао је Чампара.

У медијима је раније објављено да су истражиоци отварањем Миљатовићеве Скај апликације пронашли слике пиштоља који је нађен на мјесту убиства Михајла Ступара Шмита.

Раилић је од Миљатовића купио тај пиштољ за 2.000 КМ.

Свједок Никола Поповић, који има аутоотпад у Гламочанима, потврдио је да је Игору Репајићу у јануару 2022. продао зелени Голф 2 за 1.000 КМ.

Након што му је показана фото документација Голфа који је пронађен у близини мјеста убиства Башића, Поповић је казао да марка и тип одговарају те да личи на Голф који му је продао.

У марту 2022. године Игор му је рекао да би Миљатовић продао Опел Астру, али да је треба дошлепати јер јој је пукла гума. Свијетлоплаву Опел Астру су дошлепали из мјеста Чевљачани и Игор ју је на аутоотпаду раставио.

Миљатовић је узео неке дијелове, а Поповић је шкољку продао на отпаду гдје су откупљивали секундарне сировине.

У оптужници се наводи да је Миљатовић у вријеме убиства Башића користио плаву Опел Астру којом се довезао и одвезао из Приједора.

Црни џип

Лукић је, такође, испричао да је у децембру 2021. ишао с Миљатовићем у Приједор, али да га је прије уласка у град Миљатовић оставио на главном путу, а он се одвезао споредним путем, гдје је била шума.


Испред куће у којој је убијен дјечак поново дошла Хитна помоћ

Испред куће у којој је убијен дјечак поново дошла Хитна помоћ

За Миљатовићевим БМW-ом отишао је црни џип. Миљатовић се брзо вратио, а за њим је отишао и џип, који се одвезао према Приједору, а они су се вратили у Бању Луку.

Бранитељица Далибора Раилића приговорила је да је свједок позициониран у односу на црни џип који се жели довести у везу с њеним брањеником.

Свједок Никола Чамбер потврдио је да је 25. марта 2022. године Поповић дошао на аутоотпад "Нино“ и продао шкољку свијетлоплаве Опел Астре, преноси "Аваз".

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска